Na podporu sluneční energie dá každá domácnost ročně 700 korun

Obnovitelné zdroje elektřiny stojí průměrnou českou rodinu ročně přes tisíc korun. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu. Solární elektrárny si z této částky uberou přes 700 korun. Fotovoltaika přitom v celkové výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů zaujímá asi jen třetinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Feldheim.

Feldheim. | Foto: Klára Stejskalová

Bioplynové stanice průměrná rodina podpoří 130 korunami, vodní elektrárny padesátikorunou a větrníky asi 15 korunami ročně.

Příspěvek na obnovitelné zdroje jsme v platbách za elektřinu výrazně pocítili v roce 2010. V tomto roce se instalovaný výkon solárních elektráren zvýšil více než čtyřnásobně na skoro 2000 MW, což odpovídá výkonu Jaderné elektrárny Temelín.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějších údajích Energetického regulačního úřadu mluvil na Radiožurnálu Jaroslav Skalický

Protože kvůli tomu hrozilo prudké zdražení elektřiny pro domácnosti i průmysl, vláda začala růst fotovoltaiky omezovat. I tak poplatek povyskočil nahoru. Až do roku 2009 se příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů z každé megawatthodiny spotřebované elektřiny počítal na desetikoruny, v roce 2010 to už bylo 160 korun, loni 370 a letos 419 korun.

Každá rodina v průměru za rok podle Energetického regulačného úřadu spotřebuje 2,5 megawatthodiny elektřiny.

A platby se mohou ještě zvýšit. Celkem letos obnovitelné zdroje stojí spotřebitele 38 miliard korun. Stát ale z této sumy letos hradí skoro 12 miliard korun, a tím tlumí růst cen elektřiny. Poplatek by bez dotace státu skočil na 670 korunách za megawatthodinu. Zatím ale není jisté, jestli bude stát na obnovitelné zdroje touto částkou přispívat i v dalších letech.

Zajímavé jsou v této souvislosti výsledky průzkumu agentury Factum Invenio, který se zaměřil na vnímání obnovitelných zdrojů mezi domácnostmi. Z něj vyplynulo, že většina české veřejnosti nemá reálnou představu o nákladech na podporu obnovitelných zdrojů energie.

Lidé většinou zastávají názor, že by obnovitelné zdroje měly být finančně podporovány, ale podpora by neměla být povinností. Agentura se ptala i v podnicích, kde zjistila, že zhruba dvě třetiny firem preferují využívání tradičních zdrojů. Tento trend je silnější u výrobních podniků, zejména kvůli nižší ceně energie z tradičních zdrojů a větší spolehlivosti jejich dodávek.

Jaroslav Skalický, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme