Na potkání rozdáváme citlivé údaje, stěžují si podnikatelé. Na EET účtenkách jsou jejich rodná čísla

Podnikatelé si stěžují, že každý z jejich zákazníků zjistí jejich rodné číslo. To totiž musí obsahovat každá účtenka elektronické evidence tržeb. Úřad pro ochranu osobních údajů proto varuje, že jeho zneužití je přestupkem a právním deliktem. Na problém upozornil server Česká justice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační foto

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační foto | Foto: Petr Jadrný | Zdroj: Český rozhlas

Daňové identifikační číslo DIČ musí být povinně podle zákona uvedeno na každé účtence elektronické evidence tržeb. Jenže právě DIČ tvoří rodné číslo podnikatele. Hostinští a restauratéři už tak byli nuceni vydat anonymním lidem miliony účtenek s tak citlivým osobním údajem, jako je rodné číslo.

Podnikatelé si proto stěžovali na Úřadu pro ochranu osobních údajů, který jim dal na začátku prosince za pravdu. Úřad upozornil, že nikdo, kdo dostal účtenku EET, nesmí se získaným rodným číslem libovolně zacházet.

EET podporuje 58 procent lidí, polovina podnikatelů přiznává zdražení

Číst článek

„Pokud by s ním dále neoprávněně nakládal nebo číslo neoprávněně využíval, dopustil by se přestupku či jiného správního deliktu podle zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech,“ upozornil na začátku prosince ve své zprávě Úřad pro ochranu osobních údajů.

Je nutná změna zákona, tvrdí úřad

Víc ale úřad udělat nemůže. „Zde je nutno upozornit, že v této věci je třeba obracet se na gestora zákona, ministerstvo financí a další subjekty, které mají přímý vliv na legislativní proces,“ vysvětlil úřad. Dokud se zákon nezmění, bude tak i dále docházet ke zpřístupňování rodných čísel podnikatelů, varuje úřad.

Úřad pro ochranu osobních údajů tvrdí, že na tento problém opakovaně upozorňuje. „Na velkou problematičnost využití rodného čísla v rámci daňového identifikačního čísla Úřad pro ochranu osobních údajů již v minulosti upozorňoval, nemá však kompetenci, aby mohl zákonný podklad pro stávající praxi používání rodných čísel změnit.“

Jak úřad ve své zprávě uvádí, na problematičnost úpravy začal upozorňovat už v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie. „Jedná se o postoj k tomu, že v souvislosti s přístupem ČR k EU a zavedením volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu se zvyšuje potřeba chránit osobní údaj na úrovni rodného čísla, které je integrální součástí DIČ podnikatelů – fyzických osob,“ vysvětlil České justici David Pavlát, mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme