Na Pražské burze letos nejvíce vydělávaly akcie Erste Bank

Na Pražské burze měly letos největší zisky společnosti Erste Bank, Komerční banka a pojišťovna VIG. Ukazují to ceny jejich akcií. Na začátku roku 2012 stála akcie Erste bank 359 korun, na konci stoupla její cena na 605 korun. Akcie Komerční banky stála na počátku roku 3 385 korun, na konci 4 006 korun. Pojišťovna VIG posílila z 815 korun na začátku roku na rovnou tisícovku v jeho závěru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza - Burzovní palác

Pražská burza - Burzovní palác | Foto: www.pse.cz

Bankám se dařilo dobře paradoxně právě kvůli finanční krizi. Ohrožené finanční domy totiž neměly nouzi o pomoc - tištění peněz centrálními bankami, podpora likvidity bank či pravděpodobný odklad platnosti požadavků na regulaci bankovního sektoru Basel 3.

To přinášelo optimismus na trhy a volná likvidita ze zahraničních trhů se přelévala i do Česka. Vedle toho jsou navíc Erste Bank, Komerční banka a VIG pojišťovna bezproblémové instituce.

Pražská burza také zpevnila jako celek. Index PX posílil v roce 2012 o více než 14 procent. Z úrovně 911 bodů stoupl na 1039 bodů. Jenže analytici si vesměs myslí, že to není tak dobrá zpráva, jak by se mohlo zdát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražské burzovní úspěchy a neúspěchy v roce 2012 shrnula v Odpoledním Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Letos totiž stoupaly ceny akcií po celém světě a regionální trhy - s výjimkou Maďarska - i vyspělé trhy rostly mnohem více, takže Pražská burza za nimi spíše zaostávala. Navíc struktura růstu není příliš povzbudivá, podstatná část jde na vrub finančních titulů.

Přitom akciový trh by měl být odrazem úspěšnosti ekonomiky. Více než stabilita a dobrý výhled akcií tak vedly obchodníky k investicím právě volné finanční prostředky, které se točily nejvíce kolem bank.

Dalším důvodem k nespokojenosti mohou být malé objemy obchodů na Pražské burze. Letos klesly téměř o třetinu a tato statistika vykazuje pokles pátý rok v řadě. Burza tak zřejmě ztrácí svůj původní význam pro podniky - když dají na trh své akcie, doufají, že jejich prodejem získají finanční prostředky. Ale zájem investorů významně klesl.

Oslabil ČEZ a Telefónica

Nejvíce letos oslabily akcie ČEZu. Z ceny na začátku roku, kdy stály 791 korun, se propadly na 675 korun. Telefónica poklesla z 382 korun na 323 koruny a těžařská firma NWR, jejíž akcie začínaly u ceny 140 korun, se dostaly pod 98 korun. Největším propadákem byly akcie KITDigital, které nakonec z burzy zcela odešly.

Analytici soudí, že příští rok by domácí akcie mohly růst až o 10 procent. Zatímco banky už jsou dost drahé, prostor pro posilování mají hlavně akcie ČEZu a Telefónicy.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme