Na pražskou burzu vstupuje česká firma E4U

Své akcie na regulovaný trh Burzy cenných papírů v Praze v těchto dnech uvádí společnost E4U, která se zaměřuje na výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Jedná se o první českou firmu, která má český kapitál. Dividendu bude také poprvé administrovat Centrální depozitář cenných papírů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní palác

Burzovní palác | Foto: Filip Jandourek

„Celková nominální hodnota 239 milionů korun, hlavní akcionář pouští na trh 49 procent svých akcií. Nominální hodnota akcie je 100 korun. Akcie je oceněná na 80 korun. Deklarujeme dividendu 6 až 8 procent. První dividenda bude v září a bude sedmiprocentní,“ představuje emisi akcií člen představenstva E4U Aleš Jelínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Barbory Kreuzerové o nové firmě na pražské burze a srovnání pražské a varšavské burzy

Srovnání s Polskem

Pražská burza je často kritizována za to, že v hlavním trhu je příliš málo firem. Nabízí se přitom srovnání například s varšavskou burzou. Ta hlásí nové IPO, tedy první veřejnou nabídku akcií, mnohem častěji než ta pražská.

„Polsko mělo trošku jinou legislativu, trochu jiný přístup. Má tam investiční fondy, které do toho investují, takže je pro investory třeba trochu zajímavější. Hodně se tam angažuje i stát, který privatizuje své firmy přes kapitálový trh, což v Česku bohužel vůbec není, což je hrozná škoda. Plus je to samozřejmě trh, který je čtyřikrát větší a navíc Poláci mají v sobě obchodní duch, takže velice rádi obchodují,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka proč tomu tak je.

Za posledních pět let se pro varšavskou burzu spíše než pro tu pražskou rozhodly tři společnosti. Posledním případem je společnost Twigonet Europe, která zvolila alternativní trh Varšavské burzy NewConnect.

Petr Koblic | Foto: Alžběta Švarcová

Důvody proč se některé firmy uchylují spíše do Polska vypočítává generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic:

„Prostředí ve Varšavě funguje tak, že jsou tam obchodníci, kteří realizují obrovské státní transakce. A budovat kapitálový trh ze strany státu tam je takový stranický úkol. Každý obchodník, který si chce někdy líznout na nějakých státních transakcích, musí odevzdat budování kapitálového trhu v Polsku to, že udělá nějaké malé transakce, které se mu nemůžou vyplácet.“

Malé emise

Právě malé emise, mezi které lze počítat i emisi společnosti E4U, se pražské Burze s cennými papíry nedaří získávat. I v tom je rozdíl mezi Prahou a Varšavou. Objemy malých emisí tak, jak je dělají Poláci, jsou ale všude na světě výjimkou. I v České republice hraje hlavní roli aspekt ekonomické výhodnosti.

„Podívejte se na ty objemy a znásobte si je nějakými standardními poplatky, které se na kapitálovém trhu účtují a dojdete k tomu, že ta čísla jsou relativně malá. A takové věci, jako napsat prospekt, umístit něco mezi klienty stojí nějaké peníze a lidské úsilí. A obchodníci si mysleli, že se jim to do určité úrovně nevyplácí a doufám, že se to začíná trochu lámat,“ pokračuje Petr Koblic.

Legislativa už je korigována evropským právem, co je tedy ještě potřeba změnit aby pražská burza mohla ještě více ožít? Pokud si budeme brát příklad z Polska, měla by to být role státu. Přesto, že už nikdy nebude taková, jako právě v Polsku, mohl by český stát burze pomoci. Myslí si to alespoň analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka:

„Myslím, že jedna, dvě privatizace přes kapitálový trh, ta transparentní metoda, kdy by se mohly prodat minoritní dvaceti, třicetiprocentní podíly státních firem by pomohla. A to nejen burze, ale i českému státu, protože v některých státních firmách nejsou ještě ty procesy úplně transparentní, nejsou úplně otevřené. A ten proces by měl určitě započít.“

Zda bude trend IPO českých firem s českým kapitálem pokračovat zatím odhadnout nelze. Počet připravovaných IPO totiž zcela nezná ani sama Pražská burza. Podle analytiků by se ale situace mohla zlomit a pražská burza by v budoucnu mohla přivítat mnohem více malých firem.

Barbora Kreuzerová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme