Na přídavky na děti či porodné bude mít nárok víc lidí

Životní a existenční minimum, podle kterých se stanovuje nárok na různé sociální dávky, se od 1. ledna zvýší o 9 procent. Vláda tak chce částečně kompenzovat nejchudším občanům růst nižší sazby daně z přidané hodnoty. Nárok na některé dávky tak bude mít víc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchody a sociální dávky

důchody a sociální dávky | Foto: Alena Palečková

Životní minimum jednotlivce vzroste od počátku příštího roku na 3410 korun. Například u rodiny se dvěma malými dětmi se tak zvýší na 9450.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Tomáše Medka o zvýšení životního a existenčního minima ve Večerním Radiožurnálu.mp3

„Tyto částky v domácnostech se pro jednotlivé členy domácnosti sčítají. Takže jestliže jednotlivci se zvýší částka o 284 korun, tak v domácnosti, kde žijí třeba dva dospělí a dvě děti, tam dojde k navýšení o 770 až 890 korun. Záleží to na věku dítěte, na tom, jak jsou děti staré,“ vysvětluje ředitelka odboru analýz ministerstva práce a sociálních věcí Iva Kadlecová.

Zvýšení životního minima tak znamená, že vzroste počet lidí, kteří mají nárok na některé sociální dávky.

„Životní a existenční minimum se využívá zejména v systému dávek pomoci v hmotné nouzi, především tedy u příspěvků na živobytí a tam se pravděpodobně rozšíří okruh příjemců. Rozšíří se okruh příjemců u příspěvku na dítě ze systému dávek státní sociální podpory, potom u porodného, kdy tedy tam je stanoven 2,4násobek životního minima pro zjišťování nároku na tuto dávku,“ říká Iva Kadlecová.

Například rodina se dvěma dětmi ve věku 4 a 7 let: pro získání přídavku na děti nesmí čistý měsíční příjem této domácnosti přesáhnout nově 23 640 korun. Dosud byla částka nižší, od ledna 2012 tak na přídavky dosáhnou další rodiče.

Tomáš Medek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme