Na přiznání daně z nemovitostí zbývají dva dny. Podávat ho ale nemusí všichni

Pokud někdo v uplynulém roce koupil dům nebo zahradu, zdědil parcelu nebo prodal byt, zbývají mu pak už jen dva dny na to, aby podal přiznání k dani z nemovitostí. Pokud již bylo přiznání v minulosti podáno a nic se nezměnilo, není třeba panikařit. Do schránky v dohledné době dorazí složenka na konkrétní částku daně, kterou je třeba do konce května zaplatit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, daně. Ilustrační foto

Finance, daně. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

V ostatních případech platí povinnost do konce ledna přiznání podat.

„Nejčastějším důvodem je změna vlastnického práva – to znamená, že něco prodám, koupím, zdědím nebo jiným způsobem buď nabydu, nebo naopak někomu převedu,“ upozorňuje Petra Homolová z Generálního finančního ředitelství a konkretizuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak a za jakých okolností je třeba přihlásit se k dani z nemovitosti, vysvětluje Jaroslav Skalický

„Může to být přístavba nebo nástavba rodinného domu, může to být změna druhu pozemku, kde se z pole stane třeba jiná plocha, může to být také převod bytu z družstevního do osobního vlastnictví a podobně.“

Případem, kdy je třeba se přihlásit k dani z nemovitosti, je i odkoupení obecního bytu v rámci privatizace. Udělala to tak i paní Jíšová na pražském Jižním Městě. Přihlášku k dani si už vyřídila, protože na vyřizování zásadních věcí má ráda časovou rezervu.

Při vyplňování přiznání paní Jíšové pomohly informace z webových stránek místního úřadu.

„Jižní Město vystavilo už předvyplněné formuláře pro každý dům, který byl v privatizaci. Takže stačilo propočítat si metry, vynásobit koeficientem přesně podle návodu a měla jsem to za 10 minut hotové,“ popisuje svůj postup paní Jíšová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti k přiznání k dani z nemovitosti jsme na Radiožurnálu rozebrali s Petrou Homolovou z Generálního finančního ředitelství.

Pro formulář přiznání k dani z nemovitosti není třeba ani nikam chodit. Tiskopis je k dispozici na stránkách Finanční správy.

„Doporučuji těm, kteří budou podávat daňové přiznání, využít takzvaný daňový portál, kde pomocí chytrého programu spočítají daňové přiznání s nápovědami, automatickými součty a velice si tak urychlí celé vyplnění,“ doporučuje Petra Homolová.

Daň z nemovitosti se leckde zvýší. Prodraží to obchod, ale umožní i opravy obce

Číst článek

Přiznání se podává na krajské finanční úřady podle toho, ve kterém kraji je nemovitost zapsána. Za všechny nemovitosti v rámci jednoho kraje se podává jedno daňové přiznání.

Homolová také ještě dodává, že pro podání přiznání k dani je posledním termínem konec ledna, na její zaplacení má ale vlastník nemovitosti čas až do konce května.

Jaroslav Skalický, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme