Na prodej pyrotechniky se koncem roku zaměřují zvláštní kontroly

S blížícím se koncem roku se objevuje stále více prodejců zábavní pyrotechniky a pro její prodej existují velmi přísná pravidla. Na jejich dodržování se zaměřily speciální společné kontroly České obchodní inspekce, hasičů a Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. S výsledky jsou kontroloři zatím celkem spokojeni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Půlnoční ohňostroj

Půlnoční ohňostroj | Foto: čro čb

Úřad pro zkoušení zbraní a střeliva kontroluje, jestli mají prodejci na pultech pouze schválenou pyrotechniku. Předseda úřadu Zdeněk Štěpánek vysvětluje, jak vůbec schválené výrobky poznáme.

"Schválená pyrotechnika je opatřena zkušební značkou našeho úřadu, což je oválek s lvíčkem, zkratkou úřadu ČÚZZS a je tam uvedené číslo rozhodnutí lomené rokem rozhodnutí a třída nebezpečnosti," uvedl Štěpánek.

U výrobků samozřejmě nesmí chybět návod na použití v češtině nebo dovozce a distributor. Na stáncích smí mít prodejci podle mluvčího hasičského záchranného sboru Petra Kopáčka jen pyrotechniku první třídy.

"Pyrotechniku vyšších tříd lze prodávat pouze v kamenných obchodech a osobám starším osmnácti let. Pyrotechniku nejvyšší třetí třídy pak mohou kupovat pouze osoby a kvalifikací odpalovače ohňostrojů," doplnil Kopáček.

Kontroly letos dopadají mnohem lépe než v předchozích letech a k žádným závažným zjištěním zatím nevedly. Ovšem i přesto naráží občas kontroloři na stáncích na pyrotechniku vyšších tříd, než je povoleno, a s neschválenými výrobky se setkali už i v hypermarketech. A odborníci se shodují - takové produkty nekupujte.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme