Na proplacení faktury by podle novely neměli řemeslníci a firmy čekat déle než 60 dní

Sněmovna dnes přijala novelu obchodního zákoníku, která si bere na mušku špatnou platební morálku v Česku. Na proplacení faktury za odvedenou práci by už firmy a živnostníci neměli čekat déle než 60 dnů. Novela se snaží přiblížit české prostředí evropským standardům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník obrušuje konstrukci staré baťovy továrny

Dělník obrušuje konstrukci staré baťovy továrny | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Jak vyplývá z aktuálních průzkumů, firmy platí za odvedené práce rok od roku později. Vloni čekali dodavatelé – většinou řemeslníci a drobní živnostníci – na proplacení faktur v průměru 75 dní.

Podle schváleného zákona už by tato lhůta neměla přesáhnout dva měsíce. Delší doba je možná pouze na základě oboustranné dohody a za podmínky, že to vůči věřiteli nebude „hrubě nespravedlivé“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem radiožurnálu byl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš schválení novely vítá. „Ty problémy, kterých jsme v tom propadu stavebnictví dnes a denně svědky, tak to zhoršení, respektive ty stávající praktiky v platební kázni byly pro firmy zdrcující,“ řekl Matyáš.

Podotkl, že v Evropě je obvyklá třicetidenní lhůta splatnosti, v praxi však podle něj zrovna stavebníci v Česku čekají na proplacení faktur třeba i půl roku a déle. A týká se to prý i veřejných zakázek.

Šedesát dnů pro splatnost faktury tak vnímá jako dobu jen pro mimořádné případy. „Překročení šedesátidenní lhůty splatnosti u veřejné zakázky by vůbec nemělo připadat v úvahu,“ podotkl Myatyáš.

Veronika Sedláčková, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme