Na průměrný nový byt vydělává Pražan 11,5 roku. Déle než v Berlíně, Bratislavě i Vídni

Na průměrný nový byt musí obyvatel Prahy vynaložit 138 měsíčních platů. Pokud by neměl žádné jiné výdaje, vydělával by na něj 11,5 roku. V porovnání devíti měst ze střední Evropy a Německa je to nejdéle. Nejrychleji ho pořídí obyvatel Kolína nad Rýnem, za 5,2 roku. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti KPMG ve spolupráci s developerskou firmou Central Group.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

panelové sídliště

panelové sídliště | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

Podle společného průzkumu společností Trigema, Skanska Reality a Central Group měl na konci pololetí prodaný nový byt v Praze v průměru 71,6 metru čtverečního a stál 4,8 milionu korun. Při průměrné mzdě 34 824 korun tak za něj běžný Pražan utratí veškeré své příjmy za 11,5 roku. Ještě v polovině roku 2014 to přitom bylo téměř o dva roky méně.

Počet ročních platů potřebných ke koupi průměrného bytu
Město: Počet ročních platů
Praha: 11,5
Vídeň: 9,9
Mnichov: 9,1
Bratislava: 8,9
Budapešť: 8,8
Varšava: 6,4
Berlín: 6,4
Hamburk: 6,2
Kolín nad Rýnem: 5,2

V porovnání s ostatními velkými městy v regionu je na tom Praha nejhůře. V Kolíně nad Rýnem si zájemce pořídí nový byt za 5,2 roku, v Berlíně a ve Varšavě za 6,4 roku.

„Ani Vídeň nebo Mnichov, kde jsou ceny nových bytů výrazně vyšší, se ale kvůli vyšším průměrným příjmům nedostaly nad deset let," uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský.

Podle společné studie s KPMG stojí v Mnichově prodaný nový byt v průměru 12,94 milionu korun, ve Vídni 8,93 milionu korun.

„Tato situace je ovlivněna především skutečností, že tempo výstavby se v Praze v porovnání se zahraničními metropolemi výrazně zpomaluje. Počet bytů, které se v posledním půlroce začaly stavět, je třikrát menší než počet prodaných bytů," doplnil partner KPMG Pavel Kliment.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme