Na pultech obchodů stále častěji chybí vejce. Za nedostatek v celé Evropě může kauza fipronil

Zajistit dostatek vajec pro zákazníky začíná být pro obchodníky stále náročnější. Někteří prodejci tak začínají odebírat i od chovatelů, se kterými dříve nespolupracovali. Navíc nedostatek vajec v celé Evropě žene jejich cenu vzhůru, velké problémy hlásí například Polsko.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vejce. Ilustrační foto.

Vejce. Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

Obchodníci se zatím shodují, že regály jsou schopni naplnit. Dává jim to ale stále víc práce. Nedostatek vajec potvrdil třeba Globus. Jeho dodavatelé navíc budou i v následujících týdnech dodávat jen nezbytně nutné množství vajec. Zástupci řetězce navíc upozorňují, že vejce obchod nakupuje od svých dodavatelů o 40 procent dráž než před rokem.

Slovensko stahuje z trhu vejce zasažená fipronilem. Přišla z Polska s potvrzením, že látku neobsahují

Číst článek

Dostatek zboží je stále složitější zajistit i pro Tesco. „Na českém trhu v současnosti není dostatek, proto je komplikovanější zajistit jejich dostupnost. Zároveň neustále stoupá jejich prodejní i nákupní cena,“ říká Radiožurnálu jeho mluvčí Václav Koukolíček.

Přestože poptávka po vejcích ze strany zákazníků zatím neroste, začal další řetězec Lidl spolupracovat s více dodavateli. „Abychom pro naše zákazníky zajistili dostatečné množství, odebíráme vejce od více dodavatelů,“ říká mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Cena roste

Tím, že je vajec nedostatek po celé Evropě, stoupá i jejich cena. Podle Českého statistického úřadu byla průměrná cena deseti vajec v říjnu 36 korun. Novější údaj zatím není k dispozici, navíc je to průměr za celý měsíc.

Fipronil: ze sedmi tun kontaminovaných potravin se stáhlo zatím 250 kilogramů

Číst článek

Teď už se v obchodech cena za kus často pohybuje nad čtyřmi korunami - u některých obchodníků dokonce překročila už pětikorunovou hranici.

Česká republika navíc není soběstačná v produkci vajec a soběstačnost neustále klesá. Zatímco v roce 2010 byla na úrovní 84 procent, v roce 2015 to už bylo 78 procent. V letošním roce se soběstačnost pohybuje okolo necelých 74 procent. Alespoň to vychází ze statistik ministerstva zemědělství a Českého statistického úřadu.

Fipronil

Za nedostatek vajec v Evropě může fipronil. „Hlavním důvodem je asi snížení počtu nosnic v důsledku výskytu fipronilu ve vejcích v některých zemích Evropské unie a stažení závadných vajec z trhu,“ vysvětlila před časem Gabriela Dlouhá, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie.

Evropu trápí toxická vejce. Česko kvůli fipronilu zpřísnilo kontroly dovozců

Číst článek

Navíc zdražování není u konce. Ceny podle Dlouhé ještě vzrostou, a to v době, kdy se každým rokem zvyšuje poptávka po vejcích kvůli vánočnímu pečení - a to až na 5 korun za kus. Kvůli fipronilové kauze bylo v celé Evropě zlikvidováno přes milion nosnic.

Nedostatek vajec a jejich cena je tak aktuálním tématem třeba i v sousedním Polsku. Průměrná cena vajíčka velikosti XL se v polských obchodech během října vyšplhala v přepočtu z 2,60 koruny za kus na víc než 3,40 koruny. Za jediný říjnový týden ceny poskočily skoro o třetinu a na pultech dokonce začala vejce místy chybět.

Drůbežárny totiž raději vyvážejí. I přes zdražování jsou ceny v Polsku stále nižší, než za kolik mohou polští producenti vejce prodat do zahraničí. Podle polské komory producentů drůbeže mohou polští producenti od zahraničních obchodníků dostat až o polovinu lepší cenu, než za kolik vejce odkupují polské supermarkety.

Barbora Kladivová, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme