Na Řeky možná čekají další škrty a utahování opasků

Řekové se možná budou muset smířit s dalším poklesem životní úrovně. Pokud se jim nepodaří snížit vysoký schodek státního rozpočtu, musí se připravit na další škrty ve výdajích nebo zvyšování daní. Na schůzce v Bruselu se na tom shodli ministři financí států platících eurem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Řecko se zavázalo letos svůj deficit snížit o 4 procenta hrubého domácího produktu. Evropské instituce mají 16. března předložit zprávu o tom, jestli se tenhle cíl podaří naplnit.

Pokud bude jasné, že Řekové zaostávají, budou muset přistoupit k dalším nepopulárním krokům. Oznámil to šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker:

Přehrát

00:00 / 00:00

Luděk Niedermayer ve Světě o osmé.

"Pokud do 16. března získáme dojem, že řecká vláda nedokáže dodržet přijaté závazky, tak kabinet souhlasí s tím, že přijme dodatečná opatření."

Podle Junckera by mělo Řecko v případě problémů zvýšit daň z přidané hodnoty nebo víc zdanit luxusní zboží a auta.

Asi nejvážnější se po včerejšku zdá být fakt, že se Řecko, těsně před tím, než přijalo euro, dohodlo s americkými investičními bankami na pokrytí části schodku výměnou za dohody o převodu budoucích státních příjmů z losů a letištních poplatků.

"Toto už je dost za hranou. Zavání to spekulací s určitými výkazy," řekl k tomu Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér České národní banky, nyní ředitel oddělení konzultingu společnosti Deloitte.

Marika Táborská, Martina Mašková, Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme