Na severu Čech stoupá kvůli drahému benzínu počet cestujících v MHD

Rostoucí ceny benzinu a nafty nutí stále více lidí v Česku používat hromadné dopravní prostředky. Změny v cestování se projevily v posledních týdnech především v chudších regionech, například v severních Čechách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MHD - Ústí nad Labem

MHD - Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Stovky lidí na severu Čech změnily nedobrovolně svůj denní režim kvůli stoupajícím cenám pohonných hmot, podle svých slov si už ale cestování do práce nebo do školy autem zkrátka dovolit nemohou.

Hromadná doprava, ať už linková nebo městská, je totiž vyjde až trojnásobně levněji. Nárůst cestujících v autobusech, tramvajích a vlacích potvrdil i průzkum libereckého dopravního podniku.

Lidé navíc častěji využívají spoje, které je odvezou na vlakové nebo autobusové nádraží, kde cestující přestupují z MHD na linkové spoje.

Ceny pohonných hmot klesly za poslední měsíc zhruba o padesát haléřů. Podle aktuálních údajů společnosti CCS se litr Naturalu 95 prodává za 37 korun a 14 haléřů a litr nafty stojí průměrně 36 korun a 34 haléře. V nejbližších dnech by ale u čerpacích stanic nemělo dojít k výrazným změnám.

„Neočekáváme žádné prudké zvýšení cen. Cena ropy na světových trzích jde dolů díky problémům v Evropě, respektive díky nejistotě v Řecku. Ale zahraniční investoři se zbavují české koruny a ta oslabuje a bohužel to tak vypadá, že oslabování měny vykompenzuje pokles cen ropy, takže ceny budou s největší pravděpodobností spíše stagnovat,“ potvrzuje analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Eva Kézrová, Šárka Škapiková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme