Na Slovensko míří další automobilka: Ford

Na Slovensko míří další velká automobilka. Americký Ford se chystá vybudovat na východě země závod na výrobu částí motorů. Ford by se na Slovensku stal už čtvrtou továrnou na výrobu aut - poVolkswagenu, který na Slovensku působí od 90. let, chtějí od roku 2006 rozběhnout výrobu Peugeot-Citroen i KIA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

auto

auto | Foto: Jan Rosenauer

Ministr hospodářství Pavel Rusko potvrdil, že s Fordem jednání probíhají, ale podrobnosti odmítl sdělit. Podle dostupných informací by měl americký koncern podobně jako Peugeot, Citroen a Kia proinvestovat 700 miliónů eur a zaměstnat asi 3 tisíce lidí.

Ford je druhou největší automobilkou na světě, na Slovensku už čtvrtou, která tu vybuduje pobočku. Zatím o svých plánech stejně jako slovenská strana nechce hovořit. Ekonomičtí analytici oceňují, že tentokrát si výrobce vybral region s nejvyšší nezaměstnaností. To se může příznivě odrazit i v ekonomice. Na automobilový průmysl jsou úzce navázána i jiná odvětví. Přesto tento automobilový boom na Slovensku považují za přechodné období, protože cena pracovní síly bude stoupat.

Renata Havranová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme