Na Slovensku částečně zpoplatnili hlavní zpravodajské weby

Slovensko, jako první země na světě, ode dneška částečně zpoplatňuje hlavní zpravodajské weby. Za necelá tři eura měsíčně dostanou čtenáři přístup k unikátnímu obsahu jako jsou komentáře nebo magazínové stránky. Slovenský experiment je světově ojedinělý v tom, že se zpoplatnění poprvé uskuteční na úrovni celého státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhlas a internet (ilustr. foto)

Rozhlas a internet (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Kdo zaplatí dvě eura devadesát měsíčně, bude mít přístup do všech zákoutí zpravodajských webů, možnost přispívat do diskusí pod články a jako bonus žádnou otravnou reklamu skákající po monitoru. Do projektu se zapojily například Hospodárske noviny, Pravda, Sme a Šport.

Kdo platit nechce, uvidí z webu jen to nejpodstatnější, tedy aktuální zpravodajství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zpoplatnění zpravodajských webů na Slovensku mluvil Tomáš Bella ve Světě o druhé

„Ten experiment není tak radikální, jako udělal například Rupert Mudroch v Británii, kde si Timesy (na internetu) vůbec nepřečtete, dostanete se jenom na titulní stránku. Na Slovensku nikdo zatím nezpoplatňuje všeobecné zpravodajství, jde spíš o ty nejexkluzivnější části těch webů.“

„To znamená, že je to nastavené tak, aby ty weby neriskovaly výraznou ztrátu návštěvnosti, ale zároveň aby postupně mohly získávat peníze z jiných zdrojů,“ řekl na Rádiu Česko Tomáš Bella ze společnosti NextBig, která s projektem zpoplatnění slovenského webu nazvaném PIANO přišla.

Jeho tvůrci přesvědčili nejvýznamnější slovenské weby, aby šly do zavedení poplatků společně. Jinde se kvůli velikosti trhů nemůžou všichni vydavatelé dohodnout a bojí se, že pokud zpoplatní weby, čtenáři přejdou k bezplatné konkurenci.

Na pětimilionovém Slovensku se nechali ke zpoplatnění přesvědčit všichni velcí hráči. Projekt by měl v budoucnu expandovat mimo jiné i do České republiky.

Vojtěch Berger, mta, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme