Na Slovensku finišují jednání o záchranném fondu eurozóny

Slovenští politici horečně jednají o navýšení záchranného fondu eurozóny. Slovenský parlament má o změnách takzvaného eurovalu hlasovat už zítra. Rozpolcená vládní koalice ale stále nemá dost hlasů na to, aby navýšení fondu schválila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Podle nejmenovaných vládních zdrojů se o záchranném fondu stále jedná na všech úrovních, a to i mimo oficiální politické schůzky. Odpoledne se kvůli eurovalu sejde koaliční rada, čeká se mnohahodinové jednání, které by mělo přinést konečná stanoviska před zítřejším hlasování.

Pozornost se upíná hlavně na vládní liberální stranu Svoboda a Solidarita (SaS), která navýšení fondu dlouhodobě odmítá. Podle neoficiálních informací se za poslední dny jednalo o několika kompromisech. Politici ale vesměs nechtějí až do výsledku zítřejšího parlamentního hlasování vydávat žádná stanoviska.

Premiérka Iveta Radičová odmítla návrh SaS, podle kterého by Slovensko navýšení eurovalu sice schválilo, ale pro každou půjčku, která by z fondu plynula, by byl nutný souhlas parlamentní komise, kde by každá ze stran měla právo veta.Koaliční rada nejspíš potrvá několik hodin. Měla by přinést konečné stanovisko vládních stran před zítřejším hlasováním v parlamentu.

Dohoda o mlčení

Strana SaS v posledních dnech zmírnila svou ostře odmítavou rétoriku proti záchrannému fondu, dosud ale nepřistoupila k žádnému z dosud navrhovaných kompromisů, které byly údajně ve hře. Zatím se však neví, o jaké kompromisní návrhy šlo. Objevily se jen náznaky, že koaliční strany uzavřely dohodu o mlčení.

O trvající výrazné nejednotě ve vládní koalici však svědčí výrok předsedy SaS Richarda Sulíka. Jeho strana prý pro euroval hlasovat nebude. Výsledky koaliční rady se očekávají pozdě večer nebo v noci na úterý.

Vojtěch Berger, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme