Na Slovensku je máslo skoro o polovinu dražší než v Česku

Jestli jste dneska kupovali máslo, tak určitě víte, kolik stojí. Cena se pohybuje kolem 32, 35 korun za čtvrtku, tedy za 250 gramů a zákazníci ho považují za drahé. Ovšem oproti třeba Slovensku je takové máslo ještě za hubičku. U našich východních sousedů je totiž máslo téměř o polovinu dražší. Bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana vyrazil do obchodu a nabízí podrobnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

máslo

máslo | Foto: Jan Rosenauer

Pár metrů čtverečních v malé tržnici na kraji Bratislavy si pronajala Klára Szaboová teprve před třemi měsíci. Prodává výhradně výrobky ze salaše na středním Slovensku a má snad nejlevnější máslo i sýr ve městě.

Máslo prodává Klára Szaboová vážené, zabalené jenom do igelitu a 250 gramů stojí v přepočtu 50 českých korun. Drahotu mají podle ní na svědomí přísné předpisy. "Může takový bača lehce přejít na evropské normy? A my můžeme prodávat pouze výrobky evropsky certifikované," poznamenává Szaboová.

V krámku na periférii nakupují pouze lidé z okolí, většina obyvatel Bratislavy míří do supermarketu. A tady se velké 250 gramové balení téměř neprodává. Komu by se chtělo vytáhnout z peněženky 70 slovenských korun.

Tohle obchodníci dobře vědí a tak prodávají poloviční balení - tedy 125 gramů másla. Přesto ho zákazníci dlouho potěžkávají, než skončí v košíku. Cena másla na Slovensku je trochu hádanka.

I po přepočítání kurzu a vyšší 19procentní DPH je máslo výrazně dražší než v Česku. A to dokonce slovenští farmáři dostávají za litr mléka o 2 koruny méně než čeští a navíc mají nižší platy. Důvody nedokázala vysvětlit Radiožurnálu ani mluvčí Slovenského mlékárenského svazu.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme