Na Slovensku je máslo skoro o polovinu dražší než v Česku
Jestli jste dneska kupovali máslo, tak určitě víte, kolik stojí. Cena se pohybuje kolem 32, 35 korun za čtvrtku, tedy za 250 gramů a zákazníci ho považují za drahé. Ovšem oproti třeba Slovensku je takové máslo ještě za hubičku. U našich východních sousedů je totiž máslo téměř o polovinu dražší. Bratislavský zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana vyrazil do obchodu a nabízí podrobnosti.
Pár metrů čtverečních v malé tržnici na kraji Bratislavy si pronajala Klára Szaboová teprve před třemi měsíci. Prodává výhradně výrobky ze salaše na středním Slovensku a má snad nejlevnější máslo i sýr ve městě.
Máslo prodává Klára Szaboová vážené, zabalené jenom do igelitu a 250 gramů stojí v přepočtu 50 českých korun. Drahotu mají podle ní na svědomí přísné předpisy. "Může takový bača lehce přejít na evropské normy? A my můžeme prodávat pouze výrobky evropsky certifikované," poznamenává Szaboová.
V krámku na periférii nakupují pouze lidé z okolí, většina obyvatel Bratislavy míří do supermarketu. A tady se velké 250 gramové balení téměř neprodává. Komu by se chtělo vytáhnout z peněženky 70 slovenských korun.
Tohle obchodníci dobře vědí a tak prodávají poloviční balení - tedy 125 gramů másla. Přesto ho zákazníci dlouho potěžkávají, než skončí v košíku. Cena másla na Slovensku je trochu hádanka.
I po přepočítání kurzu a vyšší 19procentní DPH je máslo výrazně dražší než v Česku. A to dokonce slovenští farmáři dostávají za litr mléka o 2 koruny méně než čeští a navíc mají nižší platy. Důvody nedokázala vysvětlit Radiožurnálu ani mluvčí Slovenského mlékárenského svazu.