Na Slovensku odhalen největší bankovní podvod

Nejrozsáhlejší podvod v historii bankovnictví na Slovensku odhalila policie. Vyšetřovatel obvinil 10 bývalých členů vedení Všeobecné úvěrové banky z podvodu. Ti měli různými machinacemi vytunelovat více než 2 miliardy slovenských korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: European phyto mesaures for potato

Podvod se odehrával od poloviny do konce 90. let. Tehdejší vedení Všeobecné úvěrové banky tunelovalo instituci převody úvěrů na společnost Konsult Real. Ta dluhy nesplácela a navíc s bankou byla personálně propojena. Výška dluhu výrazně překročila majetek společnosti; banka přesto poskytla další, a to i v době, kdy probíhal ozdravný proces v bankovní sféře. Některé půjčky byly na účet Konsultu Real převedeny bez vědomí dozorčí rady VÚB.

Všichni obvinění měli dále podle vyšetřovatelů nezákonně dluhy přesouvat na Slovenskou konsolidační, tedy na úkor daňových poplatníků. Mezi obviněnými je i současný guvernér Exim banky Vaškovič. Ten se proti obvinění ostře ohradil s tím, že je vykonstruované.

Renata Havranová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme