Na Štědrý den zavřou velké obchody už ve 14 hodin

Na Štědrý den zavře většina velkých řetězců ve 14 hodin a na Boží hod neobslouží zákazníky vůbec. Podle Odborového svazu pracovníků obchodu se jim tato sváteční otvírací doba podařila dojednat s většinou řetězců v Česku. Ve sněmovně už také leží nový zákon, který připravily odbory. Ten by velké obchody zavřel i na Štěpána a také na Velikonoce a 17. listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodní centrum

Obchodní centrum | Foto: Tomáš Adamec

„Nám se za zhruba pět let, co oslovujeme obchodní řetězce, podařilo při jednání s jejich jednateli a personálními řediteli docílit toho, že až na dvě výjimky nám všechny vyšly vstříc a letos skutečně na Štědrý den ve 14 hodin zavřou,“ potvrdil letošní dohodu prezident Odborového svazu pracovníků obchodu Petr Voslař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odboráři chtějí omezit provoz obchodů o Vánocích a svátcích. V Ozvěnách dne jsme hovořili s místopředsedkyní Odborového svazu pracovníků obchodu Renátou Burianovou.

Odboráři nicméně upozorňují, že obchodní centra na západ od českých hranic zavírají už dříve.

„Paradoxní je, že my už jsme trošku skanzenem už i v zemích střední a východní Evropy. Vezmete-li Maďarsko nebo Polsko, provozní jednotky jsou uzavřeny ve státní a ostatní svátky. Také Slovensko už má podle zákoníku práce 3,5 dne zavřeno,“ tvrdí místopředsedkyně svazu Renata Burianová.

Odboráři hledají podporu u poslanců

Zákon nyní prodejní dobu obchodů v Česku během vánočních či státních svátků nereguluje. Odborový svaz pracovníků obchodu představil svůj návrh, jak by se zákony v Česku měly změnit.

Jak Burianová připomněla, odbory se snaží prosadit zákon o otevírací době už několik let: „Bohužel se nám to nedaří, protože politické a spotřebitelské klima v České republice tomu není nakloněno. Toto je záležitost, která není příliš atraktivní pro žádnou z politických stran.“

Tesco v Jaroměři otevřelo první hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou v kontinentální Evropě. Střešní a stěnový plášť prodejny je z materiálů na bázi dřeva s použitím konopné izolace. | Foto: Filip Jandourek

„My se samozřejmě nevzdáváme, protože náš svaz to považuje za jednu z priorit. Takže jednáme se všemi parlamentními stranami a doufáme, že se nám podaří získat někoho, kdo náš zákon v parlamentu předloží,“ dodala Burianová.

„Zatím se snažíme každoročně aspoň vyjednávat s řetězci, aby 24. prosince zavřely ve 14 hodin a 25. prosince neotevřely vůbec. Samozřejmě nám by se líbilo, aby byly uzavřeny i 26. prosince. Některé nadnárodní společnosti nám v tom vyšly vstříc, ale většinou je u řetězců v tento den normální prodejní doba, což je špatné,“ dodala.

Zákaz nočního prodeje neprošel

Poslanci už v roce 2005 zamítli návrh na zákaz nočního prodeje od 22 do 6 hodin a během všech 11 svátků. Odborový svaz pracovníků obchodu nyní chce omezit prodej jen v sedmi svátečních dnech. Také od zvažovaného zákazu nočního prodeje nakonec odboráři sami ustoupili. Zjistili totiž, že by tím šli proti vlastním členům, kteří o možnost pracovat v noci nechtějí přijít.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu na omezení prodejní doby diskutovali v Ozvěnách dne předseda Odborového svazu pracovníků obchodu Petr Voslař a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka

Naopak prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka by otevírací dobu ponechal na samotných obchodech a zákaznících. „Není taky pravda, že by v okolních zemích platil striktní zákaz. Je povoleno provozování menších obchodů do 200 metrů čtverečních a vždycky je tedy nějaký obchod otevřený,“ upozorňuje Juračka.

Předseda Odborového svazu pracovníků obchodu Petr Voslař s výjimkou pro menší obchody souhlasí a dřívější i současný návrh odborů s tím počítal.

Rád by ale viděl omezení otevírací doby i podle obratu firmy. Například řetězec Tesco by tak nesměl o svátcích otevřít ani své malé prodejny. „Chtěli bychom občany naučit, aby využili svátek jinak než nákupem v obchodech,“ vysvětlil Voslař, proč chce omezit svobodu zákazníků.

Lenka Jansová, bre, Mirko Kašpar, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme