Na světových trzích roste poptávka po kakaových bobech. Ceny suroviny stoupají

Milovníkům čokolády hrozí, že jejich oblíbená pochoutka zdraží. Naznačuje to poslední vývoj na burzách s kakaovými boby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kakaovník

Kakaovník | Foto: stock exchange, K Rayker

Ceny za kakaové boby jsou o 20 procent vyšší než v březnu. Včera stouply během jediného dne o celé procento - na 2466 dolarů za tunu.

Konkrétně jde o kontrakt na zářijovou dodávku kakaových bobů. Většina surovin se totiž na komoditních burzách obchoduje s předstihem, jsou to kontrakty k určitému datu. Nerostou jen ceny kakaových bobů, ale samotné kakao zdražilo během týdne o více než 7,5 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak je to cenami kakaových bobů, zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Základní surovina pro výrobu čokolády zdražuje zřejmě kvůli obavám obchodníků, že kvůli suchu bude úroda malá a ne příliš kvalitní. A to v obou hlavních zemích, které kakaové boby vyváží – jde o Pobřeží slonoviny a Ghanu.

Obě tyto africké země se na globální produkci podílejí více než polovinou. V obou zemích zatím v tomto vegetačním období nespadlo příliš srážek, takže sílí obavy z toho, jak dopadne sklizeň v sezoně 2013 až 2014. Sklizeň tam totiž začíná v říjnu.

Poptávka po čokoládě stoupá

Jde o to, že pokud lusky s boby používané k výrobě čokolády nebudou mít dostatečnou vláhu, nemohou plnohodnotně dozrát. K růstu ceny na burze přispívá i to, že výrazně stoupá poptávka po kakau a čokoládě.

Podle Václava Trejbala z Patria Online to je 12procentní růst, zatímco obchodníci čekali poptávku silnější jen o 5 procent. A k tomu přistupuje i to, že se začínají tenčit zásoby bobů ve skladech burz. Podle obchodníků to značí, že poptávka by nadále mohla tlačit ceny výš.

Přesto nemusí nutně ke zdražení čokolády v obchodech dojít. Za prvé zpracovatelé bobů a výrobci čokolády ve svých cenových kalkulacích s určitými výkyvy ceny suroviny na burze počítají.

Za druhé růst cen na burze se dá zdůvodnit i tím, že je chvíli před podzimní sklizní, a proto je celkem logické, že klesají zásoby ve skladech. A za třetí se také může stát, že úroda bude nakonec dobrá a kakaových bobů bude dost.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme