Na sympoziu světových centrálních bankéřů v USA vystoupí šéf Fedu Ben Bernanke

Dnes začne v americkém letovisku Jackson Hole ve státě Wyoming každoroční sympozium světových centrálních bankéřů. Nejočekávanější je vystoupení šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho. Ten by mohl naznačit, jakým směrem se bude dál vyvíjet politika Fedu a jakým způsobem chce zajistit růst americké ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ben Bernanke, šéf americké centrální banky

Ben Bernanke, šéf americké centrální banky | Zdroj: Reuters

Jestli Ben Bernanke naznačí možnost třetího kola kvantitativního uvolňování, tedy dalšího dotisku peněz americkou centrální bankou, není jisté.

„Ještě před pár týdny se zdálo, že by to opravdu mohl naznačit, nicméně potom začaly chodit z americké ekonomiky lepší makroekonomická data,“ zmínil ve Světě o jedné na Rádiu Česko analytik GE Money Bank Petr Gapko.

V souvislosti s tím se objevily obavy o budoucí inflaci, kterou by takové jednání Fedu způsobilo. „Pokud by totiž Fed nalil do ekonomiky další peníze, tak už by se jeho bilanční suma obrovsky navýšila, v ekonomice by bylo hodně peněz a to by mohlo tropit nepořádek právě v momentě, kdy by se americká ekonomika ukázala jako stabilní a růstová,“ upozornil analytik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o jedné na Rádiu Česko byl analytik GE Money Bank Petr Gapko

Americkou ekonomiku může Fed podpořit i slovní intervencí. „Fed může říct, že extrémně nízké sazby na hranici nula až čtvrt procentního bodu bude držet déle, než se v současnosti očekávalo. Dále může například naznačit operation twist, to znamená může prodávat kratší státní dluhopisy a nakupovat delší, aby stlačil delší konec výnosové křivky,“ vysvětlil Gapko.

Sympozia bankéřů se nezúčastní guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi. Údajně je příliš pracovně vytížen. S tím Gapko souhlasí. Draghi totiž musí řešit dluhové problémy Španělska a dalších evropských zemí.

Projev Bena Bernankeho by ale mohl být pro další měnovou politiku ECB a její rozhodnutí o nakupování evropských dluhopisů zásadní. Toto rozhodnutí by mělo padnout na měnovém zasedání ECB příští týden.

„Pokud by pan Bernanke naznačil, že Fed hodlá kupovat dluhopisy a tisknout další peníze, tak by Evropská centrální banka měla odůvodnění, proč začít nakupovat dluhopisy postižených zemí,“ popsal Gapko. Dodal, že trhy se před projevem Bena Bernankeho chovají zdrženlivě a mírně růstově.


Zvětšit mapu

Rádio Česko, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme