Na trh jde rekordní množství Svatomartinských vín. A zájem je i o svatomartinské husy

Milovníci vína a dobrého jídla se už těší na konec týdne. Letošní svátek Svatomartinských vín bude největší v dosavadní historii. Roste i zájem o husy z tradičních českých chovů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatomartinské víno

Svatomartinské víno | Foto: Vinařský fond

Vinaři dávají na trh rekordní 2 miliony a 200 tisíc lahví Svatomartinských vín. Je to o zhruba 200 000 více než loni. Když Vinařský fond značku Svatomartinské v roce 2005 poprvé uváděl na trh, bylo to jen 125 000 lahví.

Podle informací Vinařského fondu značku letos získalo 380 vzorků od 120 vinařů a vinařských firem. Tradičně nejvíc je v bílých vínech zastoupena odrůda Müller Thurgau, v červených a růžových pak Svatovavřinecké.

Přehrát

00:00 / 00:00

O letošním Svatomartinském vínu, ale také o svatomartinských husách mluvil Jaroslav Skalický

Značku Svatomartinské nemůže dostat každé víno. Musí být vyrobeno z předepsaných odrůd a musí splňovat parametry, které hodnotí komise.

Degustátoři v Národním vinařském centru ve Valticích prověřili letos 430 vzorků, pouze 12 procent z nich v hodnocení neuspělo. Vinařům totiž přálo letos počasí, a tak je všeobecně kvalita vína velmi dobrá a navíc měli dost času na výrobu vína, protože sklizeň díky počasí začala brzy.

Svatomartinská husa na talíři | Foto: Eva Bucharová

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku, určená k pití nejpozději do Velikonoc. Jsou to vína svěží a ovocitá, která zrála pouhých několik týdnů, jsou to spíše vína suchá. Svatomartinská vína jsou označena logem s obrázkem sv. Martina na koni.

Ke svatomartinským slavnostem patří vedle vína také husy. Jejich chov se v Česku za poslední roky výrazně snížil, na trhu převládají levné husy dovážené z Polska a Maďarska.

Právě svatomartinské slavnosti ale oživily zájem i o české husy. Například jediný šlechtitelský chov v Česku v Byňově na Českobudějovicku letos po letech úpadku rozšířil chovné hejno na 5000 kusů.

Po husách na svatého Martina byl velký zájem a kdo si je neobjednal, má prý už smůlu.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme