Na trhu se objevily zdravotně závadné perníčky z Polska

Prodej závadných perníčků z Polska zakázala Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Našla v nich nebezpečnou plíseň. Jak Radiožurnálu upřesnila mluvčí inspekce Daniela Kolejková, jde o perníčky označené názvem Perníčky plněné - jablko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

závadné perníčky

závadné perníčky | Foto: SZPI

"Jedná se konkrétně o šarži označenou datem 25. 12. 2004. Naši inspektoři zjistili v těchto perníčcích poměrně rozsáhlé kolonie plísní v různém stádiu růstu," uvedla mluvčí.

Protože plíseň je obecně velmi nebezpečná a napadené potraviny jsou vždy zdravotně závadné, musela inspekce tento výrobek zakázat. Varuje před jeho konzumací a doporučuje reklamaci, případně rovnou likvidaci.

Podle výrobního ředitele distributora - firmy Frape Foods - Davida Kaliny byly na pultech zhruba čtyři tisíce kusů této šarže perníčků. Na problém prý přišli už na přelomu června a července. Kalina zároveň ujišťuje, že tyto výrobky už jsou z obchodů pryč.

"Firma učinila veškeré možné kroky ke stažení těchto výrobků. My jsme tuhle distribuci po těchto problémech okamžitě ukončili a tyto výrobky už se na trhu vyskytovat nebudou."

Státní zemědělská a potravinářská inspekce chystá s dovozcem i distributorem perníčků správní řízení. Začít by mělo v nejbližších dnech.

Marika Táborská, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme