Na trzích vládne euforie. Pozitivní ekonomický vývoj hlásí USA, Čína i Evropa

Po dnech výprodejů zavládla na trzích euforie. Obavy z dluhové krize Evropy přebil soubor statistik, podle kterých americká ekonomika pokračuje na cestě ode dna. K tomu se připojila nejsilnější průmyslová výroba v Číně za posledních sedm měsíců. Hlavní indexy ve Spojených státech tak vymazaly listopadové ztráty. Asie na pozitivní vývoj dnes navazuje růstem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka | Foto: Alena Palečková

Index volatility CBOE - tedy jakýsi ukazatel nervozity na trhu propadl o 9 procent. Zlepšení na trzích souvisí především s pozitivními zprávami o vývoji ekonomiky v Číně a Spojených státech. Evropu povzbudilo prohlášení guvernéra ECB Jeana-Clauda Tricheta, který řekl, že podceňují odhodlání evropských autorit zvládnout dluhovou krizi.

„To, že jsou obavy z dluhové krize překonány a že pomalu mizí, bych momentálně pokládal za předčasné. Uvidíme za dva tři dny zda zlepšená nálada bude pokračovat. Myslím, že stále poměrně výrazně hrozí obnovení tlaku proti euru a evropských dluhopisům,“ říká analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomika.mp3

Agentura Reuters citovala nejmenovaného amerického úředníka, podle kterého jsou Spojené státy připraveny nalít likviditu do evropského fondu stability.

„Zatím není jasné, o kolik peněz by šlo, zda by vůbec takové peníze byla americká administrativa schopna dodat, protože naopak američtí republikáni se snaží omezit pomoc, která proudí do Evropy přes Mezinárodní měnový fond,“ říká Mokráš.

Bílý dům včera přiznal, že problémy v Evropě mohou americké ozdravení přibrzdit. Béžová kniha centrální banky doplnila, že oživení je už tak pomalé.

„Béžová kniha mimo jiné řekla, že ve většině distriktu FEDu se ekonomická výkonnost zlepšila. Pokud se nebudou prohlubovat problémy v Evropě nebo nedojde ke komplikacím v Číně, tak si myslím, že perspektivy pro americkou ekonomiku jsou dobré a postupně můžeme očekávat postupné mírné urychlování vývoje,“ vysvětluje Mokráš.

Jasno bude po zasedání ECB

Dnes se koná zasedání Evropské centrální banky, zítra budou zveřejněna data trhu práce ve Spojených státech, která buď potvrdí nebo nepotvrdí, že se situace na trhu práce zlepšuje.

„Pokud by se potvrdilo zlepšování, tak může obrat, který jsme viděli včera významně potvrdit, uvidíme velmi rychlý růst. Naopak bychom se vrátili k obavám nejen o americkou, ale i globální ekonomiku, velké nervozitě a tlaku na pokles akcií. Pokud zklame ECB, bude poškozen kurz eura," říká Mokráš.

České akcie reagují a budou reagovat na vývoj ve světě, koruna bude následovat ostatní regionální měny, které už zareagovaly pozitivně. A vrátí se na silnější úrovně.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme