Na účtu Nové zelené úsporám zbude zřejmě nevyčerpáno asi 25 milionů korun

Do dnešního poledne mají čas zájemci, kteří chtějí dotaci z programu Nová zelená úsporám. Na účtu zbývá ještě zhruba 25 milionů korun, které mohou lidé využít třeba na zateplení domů. Nevyčerpané peníze zůstanou na účtu Státního fondu životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (2)

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (2) | Foto: Karel Chlumec

Také příští rok mohou totiž lidé žádat o dotace, ale až ve chvíli, kdy bude vyhlášen stejnojmenný program. Do roku 2020 se tak má mezi lidi rozdělit celkem 27 miliard korun.

Program má ještě k dispozici poslední volné miliony. Podle některých odborníků to nutně neznamená, že o příspěvky nebyl velký zájem. Poukazují spíše na to, že žádání o peníze z programu sebou nese řadu administrativních kroků.

Program dříve provázela i nejistota. Třeba Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš ČTK řekl, že nevyčerpané peníze jsou za vrácené žádosti, které nesplňovaly dané podmínky. Zájem lidí mohl být podle dalších odborníků o něco větší.

Nová zelená úsporám se zaměřuje například na zateplení nebo výstavbu rodinných domů s nízkou energetickou náročností. Vztahuje se i na výměnu zdrojů tepla na tuhá paliva nebo ekologicky šetrné zdroje. Výše dotace záleží na tom, kolik žadatelé díky investici ušetří.

Speciální program pro bytové domy

Od začátku tohoto roku nabízí nízko úročené úvěry na opravy a modernizace bytových domů Panel 2013+. Je to stěžejní program Státního fondu rozvoje bydlení. Žádat mohou všichni, kdo vlastní bytový dům. A to bez rozdílu, jestli je z cihel, nebo panelu. Současný rozpočet je zatím kolem 700 milionů korun.

České stavebnictví je dlouhodobě v útlumu. Podle už zmiňovaného šéfa Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše tyto programy výrobu neoživí. Ale krátkodobě by to firmám přeci jenom pomoci mělo.

„Nepatrné zlepšení situace pro dodavatelské firmy, zejména v té kategorii malých a středních podniků, tady určitě je. Ale opět to neznamená nějaký zásadní obrat,“ říká Matyáš. Do celkového objemu stavebních zakázek za celý rok se podle něj promítnou jenom velmi málo.

Jan Beneš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme