Na úřadech práce přibylo v červenci 7 tisíc nezaměstnaných

Míra nezaměstnanosti v Česku se podle analytiků v červenci zvýšila na 8 celých a 2 desetiny procenta. To je o desetinu procenta víc než v červnu. Nezaměstnaných tak letos poprvé přibylo, s výjimkou obvyklého lednového nárůstu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Podle analytiků za to může hlavně příliv absolventů škol na úřady práce. Přesné údaje o nezaměstnanosti zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělí. Předběžné údaje ale hovoří o 7 tisících lidech, kteří rozšířili řady těch, kteří hledají práci.

Situaci zřejmě nepomohou vylepšit ani výrobní firmy. Ty v Česku letos neplánují nabírat nové zaměstnance. Vyplývá to průzkumu mezi podniky, který zpracoval Svaz průmyslu a dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky průzkumu Svazu průmyslu a dopravy přiblížil redaktor Radiožurnálu Tomáš Medek

Podniky se podle něj naopak zbaví půl procenta pracovníků. Jen třetina podniků také očekává v dalším půlroce nárůst počtu nových zakázek. Výhled na zbytek roku není podle prezidenta Svazu Jaroslava Hanáka dobrý.

„Obava o pokles zakázek, zhoršení investičních počinů, prakticky nulová šance nárůstu zaměstnanosti a samozřejmě i velmi nepatrný růst mezd, protože hospodárnost a efektivnost firem bude muset být mimořádná,“ vypočítal Hanák. O něco lepší je situace v automobilovém sektoru.

„Co se týče zaměstnanosti v automobilovém průmyslu, očekávám stagnaci pracovníků. Některé firmy sice nabírají nové pracovníky, nejde ale o žádné masivní nábory, je to v řádu stovek pracovníků navíc,“ potvrdil Antonín Šípek ze Sdružení automobilového průmyslu.

Igor Maňour, Renáta Prátová, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme