Na Valentýna lidé vyrážejí k moři i do hor, roste zájem o exotiku

Tisíce Čechů slaví svatého Valentýna v cizině. Kromě tradičních evropských cílů, jako je Paříž nebo třeba Řím, letos vsadili i na vzdálenější exotiku. Za větším zájmem o cestování stojí i výrazně levnější letenky. Oproti loňsku vzrostl jejich prodej až o třetinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srdce, symbol lásky

Srdce, symbol lásky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zpáteční letenka do Istanbulu za tři a půl tisíce korun, do Bangkoku za jedenáct tisíc, tedy skoro o polovinu levněji než před rokem. Letecké společnosti se teď navzájem předhánějí v nabídkách.

„Je to z toho důvodu, že je tady velký převis nabídky nad poptávkou. Kvůli devalvaci rublu došlo k tomu, že některé východní letecké společnosti ztratily své zákazníky a uvolnily se tak kapacity, které jsou potom využívány ve zbytku Evropy a to je samozřejmě výhodou i pro české cestující,“ vysvětluje ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kam vyráží Češi na Valentýna zkoumala redaktorka Zuzana Švejdová

Z valentýnských nabídek vede tradičně Paříž, a to i přes nedávné útoky teroristů. Zájem je letos i o exotiku, hlavně o Srí Lanku, Indonésii nebo třeba Thajsko.

„Na paty šlapou právě destinace jako je Bangkok, Dubaj nebo Maledivy a to z důvodu nižší ceny letenky, ale nejen to, i samozřejmě náklady na ubytování jsou levnější než v evropských metropolích, zájem se zvýšil zhruba o 35 %,“ dodává Josef Trejbal.

Zájem je i o lyžování

V zimě ale Češi pořád jezdí raději na hory. Podle odhadů si lyžařskou dovolenou v zahraničí dopřeje v průběhu zimní sezony více než 600 tisíc Čechů.

„Obvykle na Valentýna zaznamenáváme významný nárůst poptávky. Vedou nám lyžařské zájezdy, obvykle pouze na kratší dobu, na víkend. Nejvíce se jezdí do Itálie. Význam Itálie se stále posiluje kvůli tomu, že je to za velice příznivou cenu,“ potvrzuje mluvčí cestovní agentury Invia Michal Tůma.

Za zimní dovolenou v Alpách utratí jeden člověk v průměru jedenáct a půl tisíce korun. I české skiareály jsou ale na Valentýna připravené. Třeba v Beskydech si pro návštěvníky připravili takzvanou lyžovačku za hubičku.

„My jsme si na Valentýna pro lyžaře připravili zábavnou nabídku. Dvojice, které prokážou náklonost ke svému partnerovi, získají k jednomu zakoupenému skipasu druhý ve stejné hodnotě zdarma. Je nám jedno, jakým způsobem to prokážou, je to na jejich fantazii,“ říká vedoucí skiareálu Razula Lubomír Sušila.

Kromě cestovních kanceláří mají napilno i hotely a restaurace. Valentýnská menu nabízí víc než desetina podniků. Nejvíc ale Češi utrácejí za květiny a sladkosti. Za valentýnský dárek jsou ochotni zaplatit zhruba pět set korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme