Na varšavské burze se začaly obchodovat akcie energetické skupiny ČEZ

Akciová společnost ČEZ dnes slavnostně vstoupila na varšavskou burzu. Největší český výrobce a distributor elektřiny, který patří k nejziskovějším domácím firmám, se tak stal osmou zahraniční společností na varšavské burze a šestou, která je kótována duálně, tedy současně na dvou burzách. Hned po otevření burzy zpevnily akcie ČEZu o 3,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Energetika

Energetika | Foto: Marie Matúšů

Vstup na Varšavskou burzu cenných papírů otevře ČEZu přístup ke kapitálovým možnostem polského trhu. Varšavská burza patří k největším v oblasti střední a východní Evropy. ČEZ předpokládá, že by o jeho akcie mohly mít zájem například polské penzijní fondy, které mají jinak omezené možnosti investic v zahraničí.

"Polský trh je největší a nejperspektivnější z celého regionu střední a jihovýchodní Evropy, kde společnost působí a chce působit i v budoucnu. My tímto krokem sledujeme i určité gesto toho, že jsme seriózním zájemcem, že nám jde o dlouhodobé působení. Je to určitě signál polské vládě pro budoucí privatizaci," řekl Českému rozhlasu o důvodech rozhodnutí společnosti pro vstup na varšavskou burzu šéf ČEZu Martin Roman.

Pro ČEZ je polský trh strategický. Český energetický koncern v květnu koupil dvě elektrárny v jižním Polsku a má zájem o další podniky. Polská vláda ale privatizaci energetického sektoru pozastavila.

Podle analytika Jana Sýkory z Wood and Company je vstup na varšavskou burzu vynikající zprávou. "ČEZ se tím, že je na varšavské burze, stává v uvozovkách tak trochu i polskou společností a tím pádem do něj mohou investovat domácí polští investoři, domácí polské penzijní fondy. Navíc si myslím, že je tady takové nové mezinárodní vnímání, které může ČEZu pomoci v jeho plánech do budoucna," myslí si Sýkora.

ČEZ je největší firmou obchodovanou na pražské burze. Za první pololetí hospodařil s čistým ziskem 16,4 miliardy korun. Stát drží ve společnosti ČEZ 68 procent akcií.

Martin Dorazín, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme