Na VŠE se pořádá hra, která vysvětluje finanční gramotnost

Lidem, kteří se chtějí naučit investovat, by možná mohla na úvod pomoct společenská hra Cashflow 101. Právě dnes na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE) vrcholí mistrovství České republiky v téhle stolní hře, která vysvětluje základy finanční gramotnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince

Mince | Foto: Tomáš Adamec

„Hra simuluje reálný svět peněz. To znamená, že hra učí základy finanční gramotnosti a investování. Funguje to velmi jednoduše. Pokud vás investování nebo finanční gramotnost zajímá, přijďte a my se vás ujmeme a ukážeme vám hru,“ láká David Rektorys z Cashflow klubu na VŠE.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Rektorys z Cashflow klubu na VŠE ve Světě o osmé.

Podle něj jde o to vysvětli lidem, že investování je pro úplně normální lidi. „Není to nic pro papaláše, není to nic pro milionáře. Máme tam většinu studentů, kteří investují. Jsou to lidé, kteří tam dávají prakticky pár korun. A jenom se na tom učí,“ podotkl Rektorys.

Pravidla hry jsou podle něj jednoduchá. „Vytáhnete si fiktivní postavičku a hrajete její finanční život. Na začátku máte spoustu finančních problémů, ve kterých se postavička ocitá, a vaším základní úkolem je ji z problémů vytáhnout a následně ji pomocí chytrých investic zajistit takzvaný pasivní příjem,“ přiblížil Rektorys.

„Pasivní příjem je příjem, který vám plyne z vašich investic. Aniž vy pracujete, narozdíl například od mzdy. Pokud tento pasivní příjem převýší vaše výdaje, tak jste finančně nezávislí. A to je cíl celé hry,“ doplnil Rektorys. Upozorňuje ale, že se nejedná o bezpracnou práci. „Je za tím skrytá velká věda,“ podotkl Rektorys.

Mistrovství České republiky je založené na dobrovolném vstupném. „Očekáváme, že hráči něco dají, ale je to čistě na nich,“ řekl Rektorys. Hra je otevřená pro všechny, nicméně organizátoři očekávají účast okolo sto, sto padesáti hráčů. Přijít soutěžit můžou skutečně všechny věkové kategorie.

Lenka Buriánková, Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme