Na zateplování budov by měly jít peníze z aukcí povolenek

Dotační program Zelená úsporám by mohl v budoucnu nahradit podobný titul, který bude financovaný z aukcí povolenek určených podnikům. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) by tyto peníze měly směřovat také do novostaveb a veřejných budov.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (2)

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (2) | Foto: Karel Chlumec

Obchodování začne v příštím roce. Protože se cena povolenek mění, není podle Chalupy možné odhadnout, kolik miliard stát jejich prodejem získá.

Polovina výnosu půjde do státního rozpočtu, z druhé půlky se podpoří projekty z oblasti životního prostředí. Peněz ovšem bude oproti Zelené úsporám méně, protože se svými požadavky přijdou i jiná ministerstva.

„My v tuto chvíli připravujeme první debaty nad využitím aukcionovaných emisních povolenek pro léta 2013 až 2020. Předpokládáme, že právě otázka energetických úspor na budovách by měla být prioritní, ale mělo by se týkat jako budov nových i starých, tak veřejného sektoru i sektoru soukromého,“ uvedl Chalupa.

Nový program nebude podle Chalupy štědrý jako Zelená úsporám, která umožňuje žadatelům získat státní příspěvek ve výši až 60 procent nákladů. Stát by mohl na zateplování přispívat zhruba 30 až 40 procenty.

Vedle energetických úspor patří k prioritám ministerstva životního prostředí také podpora nových technologií a protipovodňových opatření.

Lucie Husárová 1, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme