Na zateplování rodinných domů půjde z nového programu 1,4 miliardy korun

Majitelé rodinných domů se budou moci už brzy hlásit o dotace na zateplení. Program Nová zelená úsporám sice začne s mírným zpožděním, už v létě by ale měl fungovat. V první etapě do něj stát dá 1,4 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům Herynků

Dům Herynků | Foto: Radka Kvasničková

Finální podobu programu schvaluje ministerstvo financí, pak půjde do vnějšího připomínkového řízení a potom ke schválení vládě. Podle ministerstva životního prostředí si by program mohl být hotový už během června.

V první fázi se dotace budou týkat jen rekonstrukcí a úprav rodinných domů. To bude také hlavní odlišností od předchozích dotačních programů, které se vztahovaly především na panelové domy.

„Program Nová zelená úsporám v první fázi počítá s komplexní rekonstrukcí rodinných domů. Na to bude vypsána první výzva, do které se budou moci zájemci hlásit během prázdnin. Počítáme, že finální podmínky, které bude nutné splnit pro získání dotace, vyhlásíme v první polovině června,“ říká mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

S jak vysokou dotací mohou počítat lidé, kteří se pustí do komplexní rekonstrukce svých domů, zatím není jasné. Konkrétní podmínky zveřejní ministerstvo až příští měsíc. Částka ale bude záviset na různých faktorech, například na tom, kolik ušetří na vytápění. Mělo by jít nejméně o 35 procent z proinvestovaných nákladů.

„Je to postaveno motivačně, aby ten, kdo ušetří více energie na vytápění, dostal vyšší dotaci. To znamená, že čím více člověk zateplí svůj dům, tím větší dostane dotaci právě na zateplení. Na druhou stranu určitým bonusem bude i to, že nebude tolik platit za vytápění,“ vysvětluje Vitík.

Lidé budou moci získat dotace i na stavby, které už začaly. „Co se týče první výzvy, která se bude týkat rekonstrukce rodinných domů, tak tam je možné žádat o dotace na rekonstrukce, které byly zahájeny po 1. 1. 2013. Když někdo zahájil rekonstrukci například letos na jaře, tak v rámci první výzvy může žádat i o zpětné proplacení nákladů,“ uvádí mluvčí ministerstva.

Vláda počítá s tím, že program Nová zelená úsporám potrvá až do roku 2020. Pro první etapu by měla mít k dispozici na 1,4 miliardy korun.

Jitka Hanžlová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme