Na zavádění reforem v Itálii dohlédne MMF a Evropská komise

Itálie souhlasí s mezinárodním dozorem nad zaváděním svých ekonomických reforem. Dohodla se na tom na jednání zemí skupiny G20 ve francouzském Cannes. Na provádění reforem bude dohlížet Mezinárodní měnový fond a Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Berlusconi souhlasí s mezinárodním dohledem nad reformami

Italský premiér Berlusconi souhlasí s mezinárodním dohledem nad reformami | Zdroj: Reuters

Počínání italské vlády a parlamentu a skutečné zavádění reforem budou experti kontrolovat čtvrtletně. První mise unijní exekutivy se vydá do Říma už příští týden.

Není dosud jasné, zda premiér Berlusconi skutečně požádal o dozor Mezinárodní měnový fond či zda se jednalo o nabídku, kterou Itálie nemohla odmítnout. Itálie už pod dozorem EU je, týdně monitoruje situaci a schopnost země plnit přijaté závazky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dohodu na dohledu nad italskými reformami sleduje v Cannes redaktor Radiožurnálu Pavel Novák

Příští týden vláda předloží parlamentu část požadovaných opatření, ale ve vládní koalici přibývají hlasy požadující odchod Silvia Berlusconiho, zatímco levicovou opozici dozor Fondu a Unie tlačí do šachu, protože všechny požadované reformy dosud odmítala.

Itálie šla pod mezinárodní dohled především proto, že se nemohla pod vedením premiéra Silvia Berlusconiho dohodnout na přijetí reforem k ozdravení ekonomiky a bála se opakování řeckého scénáře. Státní dluh je nyní 120 procent HDP, po Řecku druhý nejvyšší v Evropě. Případná záchrana jedné z největších ekonomik by byla mnohem nákladnější než v případě malých zemí eurozóny, jako jsou Řecko, Irsko nebo Portugalsko.

ČTETE TAKÉ: EU marně čeká na reformní kroky italského premiéra Berlusconiho

„Itálie se sama ze své iniciativy rozhodla požádat o MMF, aby sledoval naplňování jejich závazků,“ oznámil po jednání summitu G20 předseda Evropské komise José Barroso.

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy ujistil, že jde o svobodné rozhodnutí Itálie a vyloučil, že by Itálii k přijetí dohledu někdo nutil: „Nebylo to rozhodně v atmosféře nějakého diktátu, bylo tam prostřední plné spolupráce.“

Berlusconi odstoupit nehodlá

Dohled by mohl přinutit italské politiky, aby začali jednat. Nutné strukturální reformy jsou nepopulární jen pro část Itálie – především pro tu, která žije ze státních peněz. Proto se do jejich realizace nechce levici ani pravici. Levicová opozice dokonce opatření navržená Evropskou unií odmítá, stejně jako nechce spolupracovat s vládou, i když je situace velmi závažná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezinárodní dohled by mohl pro Itálii představovat pozitivní krok, předpokládá spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi

Mezinárodní dohled by tak mohl pro Itálii představovat pozitivní krok, protože i Italové vědí, že země reformy potřebuje. Brání se jim především privilegované skupiny – státní zaměstnanci, odbory, politici, zaměstnance velkých podniků a do jisté míry i italský jih.

Premiér Berlusconi na summitu odmítl, že by hodlal odstoupit. Jeho pozice je ale stále slabší, roste počet poslanců jeho strany, kteří ho kritizují a opouštějí ji. Berlusconiho strana bude mít zřejmě v parlamentu většinu pouze dvou hlasů.

ČTĚTE TAKÉ: Proti Berlusconimu se vzepřeli i poslanci vlastní strany, chtějí reformy

Většina Italů si sice přeje Berlusconiho odchod, ale nevidí žádnou alternativu. Levice reformy, na které země čeká už 30 let, stále odmítá. Stále více Italů má pocit, že politiky více než osud země zajímají jejich vlastní zájmy.

Uvažuje se také o úřednické vládě, ale spekuluje se také o tom, že Berlusconi požádal o mezinárodní dohled hlavně proto, aby získal čas do prosince. Pak už nebude možné úřednickou vládu utvořit.

Vědunka Lunardi, Pavel Novák, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme