Na Žofínském fóru se bude řešit doprava na železnici

O tom, jak dopadá současná ekonomická krize na železniční dopravu, se bude mluvit na Žofínském fóru v Praze. Vystoupit by na něm měli vedle zástupců státu a Českých drah i zástupci regionů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákladní vlak

Nákladní vlak | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Právě financování regionálních spojů totiž v minulosti vyvolávalo řadu sporů. Ještě v polovině roku vláda Českým drahám schválila mimořádnou dotaci víc než 3 miliardy korun právě na regionální spoje. Dráhy tehdy hrozily, že bez dotace by se některé linky musely omezovat.

Podle hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka by se měla věnovat pozornost i stavu některých regionálních tratí. "Problémy jsou také s kvalitou některých menších regionálních tratí, protože neumožňují svým technickým stavem zajistit příslušnou rychlost," řekl Martínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda v Ranním interview Radiožurnálu o železniční dopravě v ČR

Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda, účastník Žofínského fóra, zdůraznil, že přes současnou ekonomickou krizi mají ČD nárůst cestujících. V Ranním interview Radiožurnálu označil za prioritu číslo jedna obnovu vozového parku, bude to vyžadovat okolo pěti až osmi miliard korun v následujících sedmi až deseti letech.

Igor Maňour, Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme