Na Žofínském fóru se diskutuje i o korupci

Boj proti korupci se pravděpodobně stane jedním z centrálních témat pomalu se rozjíždějící volební kampaně. Důvodů pro znepokojení je dost - Česko, jak známo, se rok co rok propadá na žebříčku společnosti Transparency International.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplatek

Úplatek | Foto: Rádio Praha

V tom posledním Česko skončilo až na 52. místě. Zaostává tak nejen za západními státy, ale také za Polskem nebo Maďarskem. Kde se náš propad v žebříčku korupce zastaví? To se stalo hlavním tématem dnešního Žofínského fóra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda správní rady Transparency International Václav Láska mluvil o korupci ve Světě o osmé

Odpověď na ni budou hledat třeba ministr vnitra Martin Pecina, nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nebo předseda správní rady Transparency International Václav Láska. Byl také hostem Světa o osmé Rádia Česko, v němž si posteskl, že téma korupce je aktuální vždy pouze před volbami. "Po volbách z deklarovaných slibů se v podstatě nic neděje. Mám pocit, že ti, co řídí náš stát ani nemají zvláštní zájem, aby se korupce potírala."

Od účastníků fóra, ministra vnitra a nejvyšší státní zástupkyně by Láska rád slyšel konkrétní návrhy v rámci jejich pravomocí, ale také o realizaci kroků. "Nejen realizovat opatření proti korupci, ale také nevytvářet možnosti pro korupční prostředí." Láska také zdůraznil, že vedle represe je také důležitá prevence.

"Rada preventivních opatření je i o transparentnosti," připomněl Láska s poukazem na exekuční dražby a jejich zveřejňování na internetu nebo opatření při jednání s lobbisty ze strany zákonodárců.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme