Nabídek letních brigád přibývá. Podle agentur je nejvyšší čas o práci zažádat

Firmy už hledají brigádníky na léto. Zájem je hlavně o pracovníky ve stavebnictví, recepční nebo třeba o obsluhu letních zahrádek. Podle personálních agentur a pracovních portálů je třeba právě ve stavebnictví až dvakrát víc nabídek než tomu bylo minulý měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní brigáda, zmrzlinářka (ilustrační foto)

Letní brigáda, zmrzlinářka (ilustrační foto) | Foto: Lucie Maxová

Sedmnáctiletá Anna studuje na střední škole v Praze. Stejně jako její spolužačky si přivydělává na brigádě. O víkendech proto mění školní tašku za společenské oblečení, pracuje totiž jako hosteska.

„Je to cateringová agentura. Většinou děláme hostesky nebo nabízíme různé ochutnávky a tak. Letos jsem se k ní dostala tak, že tam chodila moje kamarádka. Odměnu máme vždycky 120 korun s tím, že někdy nám to dávají na ruku, někdy chtějí účet,“ popisuje Anna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nabídek letních brigád přibývá. Jaké práce agentury nabízejí a kolik si zájemci mohou vydělat, zjišťovala Zuzana Švejdová

O letní brigádě má už jasno - jako hosteska chce pracovat celé prázdniny. Podle personálních agentur je začátek května ideální dobou, kdy hledat práci na léto. Jen třeba restaurace nabízejí o čtvrtinu víc míst než před měsícem.

„Ve stavebnictví je samozřejmě poptávka po stavebních dělnících, ale i po vícekvalifikovaných profesích, například po zednících. V gastronomii se zase hledají na letní zahrádky číšníci a servírky, ale uplatnění najdou i obsluhy různých sezonních bister, které jsou otevřené během léta, takže zmrzlináři nebo prodavači cukrové vaty,“ říká Andrej Slivka ze serveru Annonce.cz.

Oproti minulému roku se výše odměny u sezonních brigád zvýšila v průměru o deset procent. Pokud se zaměstnavatelům nedaří pozici obsadit, plat ještě zvedají.

„Číšníci a servírky si v tuzemských regionech přijdou minimálně na 60 korun na hodinu plus spropitné. V Praze to může být samozřejmě až dvojnásobek. Pokud se podíváme do oboru stavebnictví, tak stavební dělníci si v regionech přijdou na nějakých 80 korun za hodinu. Zedníci se mají lépe, ti mají minimálně 110 korun na hodinu,“ dodává Slivka.

Studentům konkurují senioři a nezaměstnaní

S blížícím se létem se ale nabídka pracovních míst zmenšuje. Podle Reného Kuchára z agentury Student jsou totiž mezi zájemci nejen školáci, ale třeba i senioři, kteří si chtějí k důchodu přivydělat.

„V současné době máme maximálně jednu třetinu studentů. Tento poměr se během letních prázdnin trochu mění, to znamená čerství absolventi, lidé, kteří třeba přišli o práci, rozkoukávají se na trhu práce a mezitím si najdou brigádu, přes maminky na mateřské,“ upřesňuje Kuchár.

Výhodu mají ti, kteří si brigádu našli už během studia, stejně jako jednadvacetiletá Tereza. Jako recepční pracuje v tanečním studiu skoro rok. Inzerát si našla sama na internetu.

„Komunikuji s holkama, když jsou tady ve studiu, vypisujeme nové kurzy, řeším facebook, řešíme, aby byly lekce naplněné. Je to příjemnější mít nějaký příjem i z toho hlediska, že nejsem závislá na rodičích,“ vysvětluje Tereza.

Hledání práce lidem zabere mnohem kratší dobu než před rokem. Podle průzkumu dalšího pracovního portálu Profesia sežene zaměstnání nebo brigádu každý druhý Čech do jediného měsíce.

ČRo, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme