Nabídka biopotravin na českém trhu roste. Dováží se jich už jen 40 procent

Na českém trhu je stále více biopotravin. 60 procent je dokonce z domácí produkce. Na úvod devátého ročníku Měsíce biopotravin a ekologického zemědělství údaje zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

biopečivo, prodej stánek Praha 10

biopečivo, prodej stánek Praha 10 | Foto: Eva Odstrčilová

Podle Martina Lajbla, který má na ministerstvu na starost ekologické zemědělství, roste i pestrost nabídky biopotravin.

„Jsou samozřejmě kategorie nejčastější. Takovou nejtypičtější biopotravinou je mléko nebo mléčné výrobky – jogurty, sýry, dále ovoce, zelenina, pečivo. Některé suroviny samozřejmě nejsou v takové nabídce,“ říká Lajbl a doplňuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes na Radiožurnálu byl odborník na gastronomii Pavel Maurer

„Ale dá se říct, že pokud spotřebitel trochu hledá, něco najde v supermarketech, něco v prodejnách zdravé výživy. Myslím si, že ten sortiment už dneska pokrývá prakticky celou škálu, která je v potravinářské produkci.“

„V České republice se trh s biopotravinami rozvíjí pomalu, každý rok je ale cítit nárůst. Přibývají obchody s biopotravinami. Lepší a kreativnější restaurace uvádějí na svých jídelních lístcích, že neservírují kozí sýr, ale kozí sýr z nějaké farmy, vepřové maso z přeštického prasátka. Hrdě oznamují, že věc, kterou máte na talíři, má nějaký původ,“ uvádí odborník na gastronomii Pavel Maurer.

Ten stál v čele poroty, která vybírala Českou biopotravinu roku. Tou se v letošním 12. ročníku soutěže staly Černíkovické beraní rohy od pěstitele zeleniny Miloše Kurky z Černíkovic v Královéhradeckém kraji.

Věra Pfeifferová, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme