Nabídky na letní brigády rychle mizejí. Je jich totiž méně

V těchto dnech vrcholí poptávka po letních brigádách. Volných míst je ale méně než loni, a když se objeví, během pár desítek minut jsou obsazena. Takovou zkušenost mají letos jak personální agentury, tak internetoví zprostředkovatelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvními zákazníky u nových přepážek byli sami autoři revitalizace hlavního nádraží z firmy Grandi Stazioni

Prvními zákazníky u nových přepážek byli sami autoři revitalizace hlavního nádraží z firmy Grandi Stazioni | Foto: Tomáš Adamec

Například portál Jobs.cz eviduje kolem 6 tisíc pracovních pozic, což představuje tradiční vrchol sezóny, ale je to o 6% méně než ve stejném období loni.

Zájemci o práci proto musí reagovat rychle. Nabídka brigádnických míst je menší nejen kvůli útlumu hospodářství, ale hlavně kvůli legislativním změnám.

„V prvé řadě nám do toho velmi výrazně vstupuje změna Zákoníku práce,“ říká personální ředitelka personální agentury Adecco Barbora Kroupová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otázkou letních brigád se zajímá redaktorka Jitka Hanžlová

Zákoník práce totiž od letošního roku změnil odvody sociálního a zdravotního pojištění u dohod o provedení práce. Pokud si brigádník vydělá více než 10 tisíc korun měsíčně, musí toto pojištění platit.

„Představte si brigádníka, který si vydělá měsíčně 9 999 korun hrubého. Pakliže podepíše daňové prohlášení a uplatňuje slevu na poplatníka, tak ta částka, kterou si vydělá v hrubém, se zároveň rovné výplata v čistém. Pro podnik to znamená, že stejnou částku, kterou tomu brigádníkovi vyplatí, tak si dá do nákladů,“ vysvětluje Barbora Kroupová a pokračuje:

„Jakmile brigádník si vydělá 10 001 korun, tak už do toho vstupují odvody na sociálním a na zdravotním pojištění. A to znamená, že zaměstnanec dostane částku 8 899 korun čistého, protože odvede dohromady 11% na zdravotním a sociálním pojištění.“

K tomu je ovšem nutné připočítat ještě náklady zaměstnavatele, protože povinnost zaplatit zdravotní a sociální pojištění není pouze na straně brigádníka. Zaměstnavatel tak za brigádníka odvede 13 402 korun.

Brigádníci letos mohou při dohodě o provedení práce pracovat až 300 hodin v roce, což je o polovinu více než loni. Ovšem studenti, kteří hledají jen letní brigádu, toho příliš nevyužijí.

Navíc ještě náklady na lékaře

Zato si podle jiné novely zákona dojdou dvakrát k lékaři. Změna zákona o specifických zdravotních službách a s tím související úprava vstupních lékařských prohlídek totiž říká, že závodní lékař rozhoduje také na základě výpisu ze zdravotní dokumentace od praktického lékaře.

Takže brigádník nejprve zajde za svým lékařem a za výpis zaplatí poplatek. Pak jde za závodním lékařem tam, kam se chystá za brigádu. A tomu za vstupní prohlídku také zaplatí poplatek.

„Brigádník nejenže musí absolvovat dva lékaře za sebou, ale zaměstnavatel, který hradí tyto částky, se může se zaměstnáváním jednoho brigádníka dostat až na částku kolem tisíce korun,“ upřesňuje Barbora Kroupová a dodává, že v poměru k průměrné hodinové sazbě brigádnické práce, která je 80 korun, je nemalá částka.

I proto letos podniky hledají méně brigádníků. Podle portálu Jobs.cz je největší nabídka míst v administrativě, pak v prodeji a v obchodu. Naopak ubylo nabídek v pohostinství.

Jitka Hanžlová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme