Nad Českem v letní sezoně přeletělo 391 tisíc letadel a 58 milionů cestujících

Státní podnik Řízení letového provozu zaznamenal za letní sezonu, tedy od května do září, 391 tisíc pohybů letadel. Ve dvacetileté historii podniku jde o rekordní číslo. Za nárůstem stojí hlavně to, že se nad Česko vracejí někteří letečtí dopravci, kteří zdejší vzdušný prostor opustili kvůli konfliktu na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr dopravy Dan Ťok (sedící druhý zleva) si prohlédl trenažér řídicí věže. Vlevo vpředu je generální ředitel ŘLP Jan Klas

Ministr dopravy Dan Ťok (sedící druhý zleva) si prohlédl trenažér řídicí věže. Vlevo vpředu je generální ředitel ŘLP Jan Klas | Zdroj: ČTK

Nejvíce přeletů zaznamenalo Řízení letového provozu v červenci. Jeho pražské středisko tehdy obsloužilo více než 2500 letů. Podnik očekává, že do konce roku by přeletů mohlo být až 750 tisíc.

„Obecně vzrostla poptávka po letecké dopravě ve světě. Náš přínos k tomu je, že se snažíme, aby služby byly kvalitní a aby se nad Českou republikou létalo po optimální trajektorii a za optimální cenu,“ říká ředitel Řízení letového provozu Jan Klas.

Letní sezona 2015
• Celkový provoz: 390 942 pohybů
• Nejsilnější měsíc: červenec – 83 632 pohybů
• Nejsilnější den: 16. července – 2928 pohybů
• Celkový počet cestujících nad ČR: 58 milionů
• Největší zákazníci: Lufthansa, Emirates, Turkish Airlines
Zdroj: ŘLP

Dopravci platí za průlet nad Českem podle počtu kilometrů a hmotnosti letadla, třeba Airbus A380 za 400kilometrový průlet přes Česko zaplatí bezmála 20 tisíc korun.

Loni tržby Řízení letového provozu činily 3,4 miliardy korun. Poplatky za letové navigační služby tvořily 89 procent příjmů.

Podnik také poskytuje školicí služby. Zájem o výcvik je v současnosti třeba v zemích bývalé Jugoslávie nebo bývalého Sovětského svazu.

„Výcvikové centrum je i v Indii a dnes se bavíme o tom, že bych rád pomohl Řízení letového provozu dostat se na trh Vietnamu, kde jsou indikace, že by měli velký zájem,“ říká ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO.

Eva Rajlichová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme