Nad železnicí dál visí hrozba stávek

Vášně na železnici stále nevychladly, Českým drahám hrozí hned několik stávek. Zastavit vlaky chtějí 1. března strojvedoucí, kterým se nelíbí jejich tarifní zařazení a připravení stávkovat jsou také odboráři vedení Jaromírem Duškem. Ani dnes se totiž s vedením drah nedohodli na plánovaném propouštění šesti tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak vyjíždí ze stanice

vlak vyjíždí ze stanice | Foto: Jan Rosenauer

Odborové sdružení železničářů zatím žádný konkrétní termín stávky neřeklo. Českým drahám ale nevěří, že budou mít dost peněz na odstupné takzvaného doprovodného sociálního programu, který má provázet propouštění asi šesti tisíc lidí.

Šéf odborářů Jaromír Dušek proto znovu potvrdil, že pokud jediný člověk, který opustí železnici nedostane slibované peníze z doprovodného programu, vlaky se zastaví. "Důvodem ke stávce je to, když kterýkoliv zaměstnanec nebude splňovat podmínky pro doprovodný sociální program a nebudou pro něho dostatečné státní prostředky," pohrozil Dušek.

Propouštět ve velkém chtějí České dráhy k 1. dubnu. Nárok by na doprovodný sociální program by mělo mít asi pět tisíc lidí starších 58 let. Z potřebných 530 miliónů korun ale mají dráhy zatím jen 123 milióny.

Náměstek generálního ředitele ČD Josef Bazala ale věří, že zbytek prostředků získá z rezervy státního rozpočtu. "Jednali jsme jak s ministrem financí, tak s ministrem dopravy a víme, že ministerstvo dopravy bude připravovat materiál do vlády, který má tento problém řešit," uvedl Bazala.

Strojvůdci Českých drah už vyhlásili stávkovou pohotovost. Požadují zvýšení tarifní třídy pro svou profesi. Pokud se s vedením podniku nedohodnou, chtějí stávku vyhlásit už o půlnoci z neděle na pondělí.

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme