Naděje, že eurozóna schválí druhý záchranný program pro Řecko, roste

Eurozóna by mohla zítra rozhodnout o nastartování druhého záchranného programu pro Řecko, ze kterého by měly Atény čerpat 130 miliard eur půjček na umoření svých starších závazků. Se spuštěním programu je třeba spěchat, protože Řecko musí už 20. března splatit 14 a půl miliardy eur svých dluhů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři financí zemí eurozóny na jednání v Bruselu

Ministři financí zemí eurozóny na jednání v Bruselu | Zdroj: Reuters

Bez mezinárodní pomoci nebude mít na vyplacení této částky peníze. O některých detailech smlouvy o záchranné půjčce se ještě jedná, ale do pondělního odpoledne by mělo být ve všech jejích bodech jasno.

Řecká vláda našla dodatečných 325 milionů úspor, jak po ní chtěla eurozóna. Má už hotovou i dohodu se soukromými věřiteli o tom, že se dobrovolně vzdají 70 procent svých pohledávek, aby z nich zachránili alespoň něco.

Ministři financí eurozóny dostali i ujišťující dopisy lídrů řeckých socialistů a pravicové strany Nová demokracie o naplňování úsporného programu i po dubnových volbách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák shrnul v Odpoledním Radiožurnálu zítřejší šance Řecka na záchrannou ruku eurozóny

Řeší se ještě detaily ohledně dohledu nad plněním řeckých závazků k šetření, tedy zavádění reformních opatření do praxe. Proti nim ale právě dnes protestovali lidé v ulicích řeckých měst.

Do řeckých i španělských ulic vyšli lidé nespokojení s úspornými opatřeními

Číst článek

Víru v odblokování záchranného balíku vyjádřil lucemburský premiér a předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker. Také rakouská ministryně financí Fekterová v televizi podtvrdila, že Řecko má zůstat nadále v eurozóně.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme