Nadnárodní podniky doplácejí v Česku rekordní daně, letos jim úřady doměřily už 800 milionů

Velké firmy doplácejí letos v Česku rekordní daně. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny, podle nichž nadnárodním podnikům berní úředníci jen za letošní první půlrok doměřili 800 milionů korun. To je víc než za posledních pět let dohromady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonomové ODS odhadují, že by schodek rozpočtu na příští rok mohl být o 20 miliard nižší, jen asi 50 miliard

Ekonomové ODS odhadují, že by schodek rozpočtu na příští rok mohl být o 20 miliard nižší, jen asi 50 miliard | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Úředníci podle Hospodářských novin při kontrolách 150 nadnárodních firem zjistili, že tyto podniky uměle zhoršovaly hospodaření svých poboček, a to v součtu o 12 miliard korun.

„Většina firem byla podle daňového přiznání ve ztrátě – finanční úřady jim ztráty za osm miliard neuznaly, takže společnosti si je v příštích letech nebudou moct při výpočtu daně odečíst od zisku. Ziskovým firmám pak úředníci neuznali náklady za cca čtyři miliardy, a z těchto peněz jim naopak doměřili daň a penále v součtu 800 milionů korun,“ píší Hospodářské noviny.

To je o zhruba 30 milionů víc, než tvoří součet doměřených daní za předchozích pět let.

Za nárůstem je podle deníku skutečnost, že stát firmy nutí, aby mu o svém hospodaření dávaly více informací, a také větší znalosti úředníků.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme