Nafta se cenově vyrovnala benzinu. Bude dál mírně zdražovat

Litr nafty stojí průměrně 35,81 koruny a litr Natrualu 95 je pouze o jeden haléř dražší. Přitom na konci září byl benzin dražší ještě o 30 haléřů. Jak vyplývá z údajů společnosti CCS, ceny pohonných hmot se prakticky vyrovnaly a v těchto dnech se čeká, že nafta bude po více než půl roce dražší než benzin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palivová čerpadla (ilustrační foto)

Palivová čerpadla (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Stačí se podívat na stojany čerpacích stanic v Praze a rozdíl v cenách nafty a benzinu je ještě stále v řádech desítek haléřů. Například u jedné pumpy na Praze 6 Natrual 95 stojí 37,20 Kč a nafta je stále ještě o čtyřicetník levnější.

Metropole je tradičně nejdražší, naopak nejlevněji tankují na jihu Čech. Celorepublikový průměr ovšem dává jasně najevo, že nás čeká změna. V následujících měsících budeme platit víc za naftu.

„Taková perioda proběhla minulou zimní sezonu, kdy nafta dosáhla rozdílu od benzinu okolo 50 haléřů. Dá se očekávat, že právě teď se startuje ta samá perioda, která přijde jako každou zimu,“ uvádí Tomáš Mikšovský z Petrolmédie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na ceny benzínu a nafty se zaměřil Petr Jansa

Stejný trend pozoruje už čtyři roky i analytik společnosti Colloseum Vít Jedlička. „Příčinou je to, že ceny nafty a benzinu v Rotterdamu se už minulý týden překřížily a nafta se stala dražší než benzin. Očekáváme, že tento rozdíl se bude nadále rozevírat, protože i v minulých sezonách se to tak dělo. Většinou je nafta dva až čtyři měsíce podstatně dražší než benzin,“ shrnuje.

Důvody jsou naprosto jednoduché - zima je za dveřmi, řada domácností začala topit už před několika týdny. Se začátkem topné sezony se tradičně cena nafty zvyšuje.

„Hlavním důvodem je orientace rafinerií na lehké topné oleje, což tomu napomáhá. Myslím si, že teď by měl přijít nástup strmého rozdílu mezi těmito komoditami,“ říká Jedlička.

Dobrou zprávou je, že ceny nafty by neměly nijak raketově vyletět vzhůru. V nejbližší době byl měly ceny komodit spíše stagnovat, nafta by mohla mírně zdražit. Naopak špatnou zprávou pro majitele dieselových aut je to, že nafta by mohla být dražší dlouhodoběji.

„Tento trend bude čím dál silnější, neboť rafineriím zbývá benzin. Poptávka po benzinu i jeho celková spotřeba neustále padá, zatímco nafta je na stejných číslech,“ uzavírá Mikšovský.

Nafta byla loni kvůli dlouhé zimě dražší než benzin od listopadu až do března.

Petr Jansa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme