Insolvenční správce Viktoriagruppe napadl vrácení nafty do Česka. 'Budeme se bránit,' reaguje stát

Insolvenční správce zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe Mirko Möllen podal žalobu na vydání nafty, kterou mělo Česko uskladněnou v nádržích firmy v bavorském Kraillingu. Informoval o tom českou Správu státních hmotných rezerv (SSHR). Ve středu to uvedl předseda SSHR Pavel Švagr. Naftu za miliardu korun správa teprve před nedávnem přivezla souhlasem správce z Německa do ČR.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak, který přivezl českou naftu z bavorského Kraillingu, kde ji uskladnila zkrachovalá Viktoriagruppe. (archivní foto)

Vlak, který přivezl českou naftu z bavorského Kraillingu, kde ji uskladnila zkrachovalá Viktoriagruppe. (archivní foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Mohu potvrdit, že insolvenční správce nás informoval o tom, že žalobu podal. My se samozřejmě budeme právně bránit.

Česko odmítlo požadavky insolvenčního správce Viktoriagruppe. Nebude vracet naftu ani platit miliardu

Číst článek

Tato nafta je součástí nouzových zásob a podle zákona o SSHR je ve výlučném vlastnictví České republiky. Na každý litr té nafty máme fakturu, že jsme za ni zaplatili,“ uvedl Švagr.

K naftě v Bavorsku se ČR po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe v roce 2014 nemohlo skoro dva roky dostat. Předloni v červenci podepsala SSHR s novým majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development, a insolvenčním správcem smlouvu, na jejímž základě Česko získalo naftu zpět.

Transport nafty začal v říjnu 2016, poslední vlak přijel zpět do Česka loni v listopadu. Doprava stála 47 až 48 milionů Kč.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme