Nájemné se zvedne už letos

Do roku 2006 se činže zvednou celkem třikrát - pokaždé o 10 procent. Domluvili se na tom na noční schůzce ministr financí Bohuslav Sobotka a šéf resortu pro místní rozvoj Pavel Němec. První růst by měl přijít hned 1. září letošního roku, další 1. ledna 2005 a 1. ledna 2006. Se zvyšováním činží maximálně o 10 procent ročně souhlasí i Sdružení nájemníků. Naopak majitelé domů se kloní k návrhu Němcova resortu, který prosazoval 15procentní tempo zdražování nájmů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bytový komplex

bytový komplex | Foto: Jan Rosenauer

Každoroční růst činží o deset procent znamená, že například v Praze by se nájemné u třípokojového bytu o ploše 75 metrů čtverečních zvýšilo do roku 2006 proti dnešku asi o 900 korun.

Podle ministra Sobotky je tato dohoda oboustranným kompromisem. "Chci zdůraznit, že se jedná o maximální růst nájemného. Pokud se pronajímatel a nájemník dohodnou na nižším růstu, tak je možné i nižší růst. Těch 10 procent je meziroční maximum."

Ministerstvo pro místní rozvoj tak slevilo z požadavku růstu nájemného o 15 procent ročně. Ministerstvo financí naproti tomu přistoupilo na růst nájemného už v letošním roce. Dohodnutý růst se týká jen čistého nájemného, ceny služeb bude moci pronajímatel upravovat podle situace na trhu.

Markéta Kaclová, Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme