Nájemníci považují dohodu o nájemném za nekoncepční

Sdružení nájemníků považuje koaliční dohodu o růstu regulovaného nájemného za nekoncepční. Podle nich neřeší problém černého trhu, ani postihování majitelů domů s přemrštěnými požadavky na výši nájemného. Jak dodává komunistický poslanec František Beneš, družstva nebo města dokáží s domy hospodařit se ziskem při ceně okolo 25 korun za metr čtvereční za měsíc. Sdružení majitelů domů je přitom ochotno jednat o částce 40 až 60 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

byt

byt | Foto: Jan Rosenauer

Na vzájemné dohodě by ale podle Beneše vydělali jak nájemníci, tak poctiví majitelé domů. "Největší problém vidím v tom, že současný stav leckomu vyhovuje. Vyhovuje všem, kdo kšeftují, těm, kdo byty nelegálně pronajímají, těm, kteří pronajímají skupinám studentů a nemají nikde ty příjmy zachyceny."

Spory kvůli regulovaným nájmům však zřejmě překročí hranice státu. Poženeme to výš - říkají majitelé domů, pokud poslanci navrhované desetiprocentní zvýšení činží ve 3 letech po sobě schválí. Podle šéfa Sdružení majitelů domů Tomislava Šimečka ani toto zdražení nepokryje náklady prosté reprodukce bytů, jak nařizuje Ústavní soud. Jeho nález podle majitelů domů vláda a parlament nerespektují, a proto se chtějí obrátit na mezinárodní instituce. "Je soud pro lidská práva ve Strasburgu, je evropský ombudsman, je Evropská komise, která se k takovým věcem vyjadřuje. Se státem už cřada majitelů domů soudí o náhardu škody. něketré ty soudní řpe dopadly ve prospěch majitelů domů. Uvidíme, jak to dopadne."

Nejnovější koaliční kompromis o nájemném mají poslanci schvalovat už tento týden.

Markéta Kaclová, Michal Fila, Jan Čamek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme