Stát podpoří nákladní železniční dopravce jezdící na elektřinu. Poskytne jim až 230 milionů korun

Nákladní železniční dopravci jezdící na elektřinu mohou od státu získat až 230 milionů korun. Peníze mají kompenzovat poplatky za obnovitelné zdroje energie, které uhradili loni v platbách provozovateli železniční sítě za odebranou elektřinu. V tiskové správě to ve čtvrtek oznámilo ministerstvo dopravy.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlaky, železnice, železniční doprava (ilustrační foto)

Ilustrační snímek | Foto: Filip Jandourek

„Poskytování finanční podpory pro nákladní železniční dopravu v elektrické trakci vnímám jako jedno z důležitých opatření, kterým lze podpořit konkurenceschopnost tohoto ekologického dopravního módu oproti jiným druhům dopravy,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Kupka počítá s tím, že by za volant mohli sednout už 17letí řidiči, změnit by se měl i bodový systém

Číst článek

„Na uvolnění prostředků jsem se domluvil s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). V této kritické době je taková pomoc nanejvýš potřebná,“ doplnil.

„Naplňování politiky snižování emisí z dopravy je společným úkolem jak soukromých společností, tak státu,“ sdělil k podpoře výkonný ředitel sdružení železničních nákladních dopravců Žesnad.cz Oldřich Sládek.

Od letoška už by měli být dopravci využívající k pohonu vozidel elektřinu od poplatků za obnovitelné zdroje osvobozeni. Loňské rozhodnutí českých zákonodárců ale ještě musí potvrdit Evropská komise.

„Týkat se to má jak železnice či lanovek, tak dopravních podniků provozujících metro, tramvaje nebo trolejbusy. Toto opatření platí od začátku roku. Evropská komise ještě musí potvrdit, že odpuštění poplatku nepředstavuje nedovolenou veřejnou podporu,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Brychta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme