Nákupy a prodeje roku: prodej brněnské Olympie za devět miliard i Škoda Transportation a Moravia IT

Prodej obchodního centra, IT společnosti nebo textilky patřily k vůbec největším obchodům letošního roku. Na trhu s firmami bylo živo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnské obchodní centrum Olympia

Brněnské obchodní centrum Olympia | Foto: flightlog | Zdroj: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Prodejci a kupující nemají samozřejmě chuť ve všech případech přesná čísla o obchodu zveřejňovat. Štěpán Flieger, výkonný ředitel oddělení fúzí a akvizic společnosti EY v Česku, tak v závěru letošního roku Radiožurnálu popsal největší transakce s dosud zveřejněnou hodnotou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prodej obchodního centra, IT společnosti nebo textilky patřily k vůbec největším obchodům roku 2017

„Letos mezi tři největší transakce řadíme prodej obchodního centra Olympia v Brně za přibližně 8,8 miliardy korun. Následuje prodej moravské společnosti Moravia IT za přibližně sedm miliard korun a v tuto chvíli třetí největší evidujeme prodej společnosti Pegas Nonwovens přibližně za 6,7 miliardy korun,“ říká Flieger.

Novým majitelem nákupního a zábavního centra Olympia se stala německá firma Deutsche EuroShop. Brněnskou společnost Moravia IT, která se zabývá překlady i testováním softwaru, koupil britský RWS Holding.

Mezi zákazníky brněnské IT firmy patří například společnosti Microsoft nebo IBM. Třetí zmíněná prodaná firma Pegas Nonwovens vyrábí netkané textilie pro stavebnictví, zemědělství nebo zdravotnictví. Firmu s továrnami v Česku i v zahraničí ovládl investiční fond R2G Rohan Czech.

Škoda za 10 miliard?

Štěpán Flieger ale připomíná ještě další velký obchod. „Prodej společnosti Škoda Transportation s dosud nepotvrzenou hodnotou, ale s odhady kolem deseti miliard korun by tedy tvořil dosavadní vrchol letošního roku.“

Sto procent akcií plzeňské strojírenské společnosti Škoda Transportation koupila investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. PPF se faktickým vlastníkem Škody Transportation stane ale až poté, co transakci schválí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Ani Čína, ani Křetínský, ale Kellner. Kam povedou další kroky? Vše o prodeji Škody Transportation

Číst článek

K tomu by mělo dojít v prvních měsících roku 2018. Letošní rok byl ale zajímavý také pestrostí obchodů. „V té paletě, jaké transakce můžete vidět, se objevily snad všechny varianty. Měli jsme tady odkup firmy, která byla převážně obchodovaná na burze - Pegas,“ říká Josef Kotrba, prezident poradenské společnosti Deloitte v Česku.

Měli jsme veliké investice z České republiky do zahraničí, celé portfolio akvizic EPH. V realitním trhu by byl divný rok, kdyby se nám tam neobjevil Radovan Vítek s CPI, koupil velké portfolio obchodních center,“ doplnil Kotrba.

Podle něj také pokračují trendy z posledních zhruba pěti let. Například ceny, za které investoři v Česku nakupují, se dále přibližují k západní úrovni. To je dobrá zpráva pro všechny, kdo chtějí něco prodat.

„Pokud jde o typy investorů, vidíme tam, že posilují domácí hráči, kteří naakumulovali kapitál, kteří třeba prodali úspěšně své firmy a teď ty peníze chtějí znovu investovat. A kdybych se měl zmínit, kdo je na ústupu, tak samozřejmě historicky se tady objevovali investoři ze Západu, kteří byli takoví jako dobrodružnější,“ říká Kotrba.

Tedy byli ochotní z jejich pohledu riskovat ve východní Evropě. Ale tito investoři jsou už dnes podle Kotrby na dobrodružnějších adresách, než je Česko.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme