Nákupy v Británii jsou díky slabé libře rekordně levné

Slabý kurz libry výrazně zlevňuje Čechům nákupy v Británii. Zatímco loni v létě se britská měna obchodovala za 32 korun, teď je kurz 27 Kč. Turisté, ale i lidé kteří nakupují přes internet, tak mohou výrazně ušetřit. Za slabým kurzem britské měny stojí hlavně hospodářské problémy ostrovní země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnská Královská opera Covent Garden

Londýnská Královská opera Covent Garden | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

„Britská ekonomika je v současnosti vystavena celkem velkému tlaku. Ukazuje se, že oživení, na které trh spoléhal, se stále nechce dostavit. Britský průmysl nechce naskočit,“ říká ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

„Již několik let je velmi atraktivní nakupovat v Británii třeba značkové oblečení, které je tam třeba i za polovinu ceny než v ČR. Když si k tomu přidáme aktuální kurz, vyděláme na tom ještě víc, protože oproti průměrnému kurzu jsme o několik procent silnější,“ uvádí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Tomáše Medka

Zatímco výlet za nákupy do Londýna umožňují i levné letenky, pokud chcete nakupovat zboží přes internet, můžete narazit. Češi totiž mohou přímo nakupovat jen v některých britských internetových obchodech.

„Anglické obchody většinou neakceptují české platební karty. Hendikepem je také to, že většina anglických obchodů nezasílá zboží na českou adresu,“ vysvětluje Marcela Janíková ze serveru nakupovani-v-anglii.cz, který nákupy v britských e-shopech zprostředkovává.

V poslední době se také zvyšuje počet lidí, kteří při koupi zboží v internetovém obchodě na britských ostrovech naletěli podvodníkům. Nabízejí většinou podezřele levné notebooky, mobily a další zboží, dodává právník Evropského spotřebitelského centra Jan Pithart.

„Často se stává, že spotřebitel si objedná zboží za poměrně lákavou cenu a pak mu nikdy není doručeno. Podvodníci jsou velmi přesvědčiví, e-shopy důvěryhodně. Nicméně pokud spotřebitel poskytne platbu předem, často se stává, že své zboží nikdy neuvidí.

Nemovitosti konečně dostupné pro více Čechů

Slabá libra a propad cen na realitním trhu také způsobily, že britské nemovitosti jsou pro Čechy nejlevnější v historii.

„Ceny nemovitostí tam v posledních měsících padaly a nyní padat přestaly. Někteří lidé se domnívají, že jsme se možná dostali na pomyslné dno. Některé statistiky říkají, že průměrná cena nemovitostí v Británii se v současnosti dostala na 153 tisíc liber,“ dodává ekonom Vladimír Pikora.

Průměrný dům v Británii tedy vyjde na 4,1 milionu korun a to už je podle ekonoma částka, která je pro řadu Čechů dostupná. Mnozí tak už prý uvažují, že by nemovitosti nakupovali.

Tomáš Medek, mz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme