Napětí kolem situace v Sýrii zvyšuje ceny ropy, očekává se zdražení pohonných hmot

Eskalace napětí kolem Sýrie zvyšuje ceny ropy. Na světových trzích jsou nejvýše za poslední dva roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Ceny ropy rostou nyní nejrychleji za posledního půl roku. Cena severomořské ropy Brent se dostala nad 117 dolarů za barel, americká lehká ropa se přiblížila ke 112 dolarům za barel.

Minulý týden ekonomiku ovlivňovaly obavy z dalšího vývoje v Egyptě. Egypt má vliv na provoz v Suezském průplavu, obchodníci se také báli rozšíření nepokojů. V tomto případě tyto obavy umocňuje to, že ačkoli je Sýrie poměrně nedůležitým producentem černého zlata, roste takzvaná riziková přirážka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu mluvila na Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Obchodníci se obávají dominového efektu. I další země jako Tunisko, Libye, Egypt nebo Libanon jsou extrémně nestabilní a investoři se bojí rozšíření chaosu na těžební oblasti a ohrožení přepravních tras.

Už včera oznámila Libye, že byla nucena přerušit těžbu na svém největším ropném poli na západě, když ozbrojená skupina uzavřela ropovod spojující pole s přístavem. Přitom region Blízkého východu se na celosvětové těžbě podílí zhruba třetinou.

Ovšem dopad se násobí dalšími okolnostmi. Patří mezi ně například očekávání větší poptávky z Číny a Evropy. I když tady obchodníci možná slyší "trávu růst", protože to předpokládají po nedávných příznivých údajích o oživování ekonomiky - ač byly jen velice nepatrné.

Přistupují k tomu také výpadky v těžbě ropy v Severním moři. A také vývoj na finančním trhu. Pod prodejním tlakem jsou akciové trhy v Evropě i v zámoří, na devizovém trhu posiluje americký dolar a japonský jen.

Protože se surovina k výrobě pohonných hmot - tedy ropa - ve světě obchoduje za dolary, a protože dolar sílí a ropa zdražuje, zdá se, že růstu cen u benzinových pump se nevyhneme. Zejména pokud bude napětí kolem Sýrie růst delší dobu.

Na druhé straně se objevily informace o tom, že Saúdská Arábie se snaží přesvědčit Moskvu, aby přestala podporovat syrského prezidenta Asada. Nabízí jí prý za to respektování ruských zájmů v exportu ropy a zemního plynu do Evropy. A navrhuje společnou kontrolu cen ropy, což by víceméně znamenalo, že dva velcí producenti by vytvořili kartel výhodný pro oba. To by mohlo teoreticky trhy uklidnit.

Analytici soudí, že ceny pohonných hmot v následujících dnech porostou až o desetihaléře. Ale přesnou předpověď nikdo nedokáže nabídnout.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme