Napětí na Blízkém východě zdražuje ropu!

Světové ceny ropy dnes stouply o téměř celý dolar v důsledku nervozity trhu z vývoje napětí na Blízkém východě. Působilo zejména vyhlášení Saúdské Arábie, že Rijád spolu s jinými arabskými státy nezůstane nečinným, pokud Izrael zaútočí na Libanon a Sýrii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský premiér Ehud Barak pohrozil, že nařídí zákrok proti Libanonu a Sýrii, pokud tyto země nezastaví útoky Íránem podporovaného hnutí Hizballáh. Saúdský korunní princ Abdalláh na to vyhlásil, že království a celý arabský a islámský svět to nebude sledovat se založenýma rukama.

Obavy z vývoje na Blízkém východě už pomohly získat cenám ropy zpět část ztrát, které utrpěly poté, co USA před dvěma týdny oznámily uvolnění 30 miliónů barelů ze svých strategických rezerv. Napjatost na trhu ropných produktů před nadcházející zimou dnes připomněla Mezinárodní agentura pro energii, která varovala, že průmyslové země mají před zimou jen velmi slabý polštář zásob topného oleje.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme