Napětí na pracovním trhu roste. Firmy nabízejí méně volných míst

Šance najít si nové místo letos stále klesá. Nabídka volných pozic ze strany firem byla v květnu o devět procent nižší než ve stejném období loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V květnu bylo na portálu Jobs.cz vystaveno 22 600 inzerátů na volná místa. To je sice o jedno procento víc než v dubnu, ve srovnání s loňským květnem se ale nabídka propadá. Nejde tak jenom o krátkodobý výkyv v poptávce firem po nových zaměstnancích.

Podle analytiků jsou důvodem hlavně obavy zaměstnavatelů z dalšího vývoje ekonomiky, které se stále silněji promítají do jejich náborových aktivit. To dokládá také pokles nabídky míst i v dosud velmi zdravém odvětví strojírenství. Společnosti se poučily z krize v roce 2008 a teď chtějí být připravené na všechny možnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nabídku volných míst prošel redaktor Tomáš Medek

Ukazuje se, že v případě potíží jsou na pracovním trhu nejvíce ohroženi absolventi škol, zvláště ti bez jakékoli předchozí praxe. Počet pozic vhodných pro absolventy v květnu sice vystoupal na letošní maximum 4100, oproti loňskému květnu je to ale o 16 procent méně.

Současné napětí na trhu práce pomůže podle ekonomů zmírnit pouze růst ekonomiky. Vládních opatření na podporu zkrácených pracovních úvazků je totiž u nás minimum.

V posledních dnech se mluví i o možnosti zavést opatření na podporu udržení zaměstnanosti, kterému se říká Kurzarbeit. Zaměstnancům se při něm zkrátí pracovní doba a ušlý příjem jim doplatí stát. Zaměstnavatel tak nemusí propouštět. Podobné opatření fungovalo během poslední krize například v Německu.

Igor Maňour, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme